Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Templommegáldás Hosszúperesztegen - Sajtótájékoztató 2012. december 18. 9.00

TemplommegáldásA jánosházi plébániához tartozó hosszúperesztegi Szent István király tiszteletére épült templom az elmúlt hónapok során pályázati pénzből, egyházmegyei támogatással és a hívek példás anyagi hozzájárulásával megújult, kívül és belül új köntösbe öltözött


TemplommegáldásA jánosházi plébániához tartozó hosszúperesztegi Szent István király tiszteletére épült templom az elmúlt hónapok során pályázati pénzből, egyházmegyei támogatással és a hívek példás anyagi hozzájárulásával megújult, kívül és belül új köntösbe öltözött. A pályázattal kapcsolatos ügyintézést az Egyházmegyei Projektiroda koordinálta, Varga Dezső vezetésével. Az építkezés műszaki vezetője Andorka Miklós egyházmegyei építésvezető volt. A temlomfelújítás munkáját Rácz Elemér, a szombathelyi Inter-Alp Kft. vezetője irányította. December 17-én sajtótájékoztatót tartott a plébános.

Pályázati támogatással készült el a templom tetőszerkezetének megerősítése, a tető új cserépfedést kapott, a templom parkjának földszintje is csökkent, ugyanis a magas talajszint rongálta a falakat. A templom alapfalai is szigetelést kaptak: drénkavics réteg is készült. A templom belső tere is eredeti szépségében tündököl. A liturgikus térrendezés a templom adottságainak és a legújabb szabályoknak figyelembevételével történt. A hívek az anyagi támogatás mellett sok fizikai munkát végeztek, az ünnep előtti hét napjain 20-an, 30-an is összegyűltek és együtt dolgoztak.

Dr. Veres András megyéspüspök 2012. december 16-án, fél 12-kor Bodorkós Imre jánosházi és Kirner Antal Zoltán celldömölki plébánosokkal együtt mutatott be szentmisét a felújított templomban. A szentmise előtt Gyalog László, a plébániai képviselőtestület helyi elnöke köszöntötte a főpásztort, majd Benkő Ágnes szavalta el Reményik Sándor a kövek zsoltára című versét. A megyéspüspök ezután megáldotta a vizet, az áldó könyörgés után kívül és belül meghintette szenteltvízzel a templom falait, majd az égbeszálló ima jelképeként meg is tömjénezte. A szentbeszédében a keresztény öröm fontosságáról szólt, s rámutatott arra is, hogy főként a média mennyit tesz azért, hogy az örömtelen létre vezesse az embereket. Az igazi öröm számunkra – a Hit Éve erre is meghív minket –, hogy az Úrral személyes, élő legyen a kapcsolatunk. Beszédében azt a kívánságát is kifejezte, hogy e templom valóban szolgálja az itt élők hitbeli megerősödését, a közösségi szellem elmélyülését.

A szentmise végén a plébános úr mindenkinek köszönetet mondott az elvégezett munkájáért.

Marton Bence Márió