Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Élet-Forrás - 2012. november


http://www.youtube.com/embed/NCBV9Hlg13M

Élet-Forrás - 2012. szeptember


http://www.youtube.com/embed/w3BlGohF8ag

Élet-Forrás - 2012. augusztus


http://www.youtube.com/embed/gZKDw3WNOxo

Élet-Forrás - 2012. június


http://www.youtube.com/embed/lvZsexvu640

Élet-Forrás - 2013.október


http://www.youtube.com/embed/hBulxpEavL8

Élet-Forrás magazin - 2012. május


http://www.youtube.com/embed/TyEDuD7LUWM

Élet-Forrás magazin - 2012. április


http://www.youtube.com/embed/Lq2eQs-Rnus

Élet-Forrás magazin – 2012. március


http://www.youtube.com/embed/p76815I8lT4

Élet-Forrás magazin - 2012. február


Tartalom: http://www.youtube.com/embed/8C4x1j5rlXk

Megkezdődött a Székesegyház felállványozása


http://www.youtube.com/embed/mR9RzTFBJZA

Élet-Forrás magazinműsor - 2012. január

http://www.youtube.com/embed/OKYw9h21zKw

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/v/RK8QpftgQQI?version=3&hl=hu_HU    

 • Az idei Szombathelyi Egyházmegyei zarándoklat Budapest-Máriaremetére vezetett. Werner Alajos zenetudós, egyházmegyénk szülötte halálának 35. évfordulójáról is megemlékezve. A kommunista rezsim alatt meghurcolt pap földi maradványait 2003-ban Máriaremetén temették újra a kegytemplom melletti kertben.

 • Répcelakon a Szent István király templom és az óvoda, valamint az általános iskola épülete adott otthont az idei családi majálisnak. Bár az idő nem fogadta kegyeibe a programon részt vevőket, tavasz helyett inkább őszi képet mutatott, ezért bőven akadtak felemelő pillanatok, vidám percek és meghittségben töltött órák. A keresztény családokban ma sem ritka a három gyermek – emelte ki az Élet- Forrásnak adott interjújában dr. Veres András megyéspüspök.

 • Szombathely papjai, római légiósok sorfala, a vasi megyeszékhely vezetői, gyerekek, hívők és érdeklődök fogadták Don Bosco ereklyéjét Szombathelyen. Tizenöt hegyszínt érint a magyarországi körút, ennek első állomása volt a vasi megyeszékhely. Bosco Szent János a Magyarországon éppen idén 100 éve jelenlévő Szalézi rend alapítója volt.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/embed/6Pg8v2i9uII

 • Egyházmegyei ministráns napot tartottak Zalaegerszegen. A programnak ezúttal is a Mindszenty József Általános Iskola adott helyet. A program ezúttal is szentmisével kezdődött, majd ügyességi versennyel zárult. A rendezvényen közel 300 ministráns vett részt.
 • Több történet is fűződik a máriaújfalui kápolnához. Egyrészt itt mutatta be utolsó szentmiséjét Brenner János vértanú atya, másrészt pedig egy koldus akaratából épült. Civil összefogással a templomot hat év alatt újjáépítették.
 • Verőfényes napsütésben ünnepeltek Jákon. Veres András megyéspüspök áldotta meg a felújított templomot. Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. A 13. századi árpád-kori, román stílusú templom homlokzati része 150 millió forintból újult meg. Emellett ígéretet kaptak további rekonstrukcióra is.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/embed/TnH7XtXbRuQ

 • Közös vetítéssorozatot szervezett az Agora-Savaria Filmszínház és a Szombathelyi Egyházmegye „Keresztény filmek a moziban” címmel. A harmadik alkalommal a II. János Pál pápáról szóló filmet nézhették meg az érdeklődők. A lengyel dokumentumfilmet megelőzően dr. Martos Levente Balázs atya mondta el a bevezetőt, illetve az alkotás megtekintése után lehetett tőle kérdezni is.

 • Körmend adott otthont az idei egyházmegyei ifjúsági találkozónak. Közel félezren vettek részt a programon, nagyrészt 14 éven felüli középiskolások. A közös szentmisét követően beszélgettek arról is, hogy milyen szerzetesrendek vannak a Szombathelyi Egyházmegyében.

 • Nagyböjti lelkigyakorlatot tartottak Szombathelyen. Ennek vendége ezúttal Pál Ferenc atya volt. Sokan csak Pál Feriként ismerik az atyát, aki most már tíz éve tart teltházas előadásokat spirituális illetve lelki témákban. Ezúttal is teltház volt a vasi megyeszékhelyen is.

 • Nagycsütörtökön olajszentelési szentmisét tartottak a szombathelyi székesegyházban. Dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg az olajokat, amelyeket a szentségek kiszolgáltatásakor, illetve oltár- és templomszenteléskor használnak.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/embed/Gu46M8FhGpY

 • Zenés, táncos produkcióval ünnepelték meg a farsangot Celldömölkön a helyi kulturális központban. A Szent Benedek Általános Iskola diákjai nyitották meg a farsangi bált, amelyen a helyi plébános is részt vett, sőt még egy rövidebb kabaréjelenet erejéig színpadra is lépett.

 • A farsangi időszak utolsó szombatján báloztak Sárváron is, mert, hogy a helyi Szent László Katolikus Általános Iskolában már hagyomány, hogy minden évben megrendezik a farsangi mulatságot. Ezúttal a rászoruló betegek gyógyszereire gyűjtöttek illetve az iskola fejlesztésére.

 • Vallás, tudomány, erkölcs, kultúra és közösség. Erre az öt alappillérre épül az oktatási-nevelési munka a szombathelyi Brenner János Nevelési Központban. Többcélú oktatási intézményről van szó, hiszen áll egy óvodából, általános iskolából, gimnáziumból és kollégiumból. Aktuálissá vált a leendő elsős tanulók beíratása, ezért kameránkkal ott jártunk az intézményben és most bemutatjuk Önöknek.

 • Megkezdődött az „Íme, az ember” szabadegyetem harmadik évada. A programsorozat most már kinőtte a C épület előadó termeit, ezért ezentúl a Savaria Egyetemi Központ dísztermében tartják az előadásokat. Most dr. Veres András megyéspüspök beszélt az Egyház bioetikai tanításáról.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/embed/T30JiCFJQ-0 

A tartalomból:

 • Az ország püspöki székhelyei inkubátor-adományban részesültek, mégpedig a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a Katolikus Karitász jóvoltából. Szombathelyen, a Markusovszky kórházban professzor dr. Nagy Lajos vette át a készüléket, amelyet dr. Veres András megyéspüspök áldott meg.
 • Megemlékezést tartottak a Don-kanyar hőseinek tiszteletére a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán. Ezt követően pedig szentmisét mutatott be dr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspök a kálvária-templomban.
 • Ökumenikus imahét keretében Zalaegerszegen az evangélikus templomban tartottak istentiszteletet, amelyen Stróber László kanonok hirdette az Igét. Az eseményen a reformátusok, evangélikusok és katolikusok együtt imádkoztak a keresztények egységéért.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/embed/rjzeao5834Q

A tartalomból:

 • Templomszentelésre gyűltek össze a hívek Kámban.  A felújított templomot dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg. A közösség már régóta vágyott arra, hogy megújuljon a falu imaháza.
 • Dr. Németh Norbert atya 2012. december 10-én tartotta az őszi félév utolsó nyitott előadását, a Savaria Egyetemi Központban „A szexuális forradalom" új értelmezése címmel.
 • A Szombathelyi Egyházmegye Ifjúsági Bizottsága szervezésében 2012. december 7-9. között került sor az idei adventi ifjúsági lelkigyakorlatra a Martineum Felnőttképző Akadémián. Az egész egyházmegye fiatalságának szóló lelki programot idén egyházmegyénk egyik újonnan felszentelt papja, Molnár János püspöki titkár vezette.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/embed/Zzz284sd1g4

A tartalomból:

 • A celldömölki Nagyboldogasszony-templomban november 3-án, az esti 18 órai szentmisét követően Böjte Csaba atya előadását hallgathatták meg az érdeklődök.
 • November 9-én, pénteken Szent Márton vesperást és lampionos felvonulást tartottak Szombathelyen, másnap pedig ünnepi szentmisét mutattak be a Székesegyházban. A szentmise főcelebránsa dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát-püspök volt.
 • Ma már hagyománynak mondható, hogy a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai és az önkéntes karitász munkatársak összegyűlnek Szent Erzsébet ünnepén, november 19-én is a szőllősi Jézus Szíve templom adott otthont a rendezvénynek.
 • Ismét családi napra várták az érdeklődőket Kőszegen. A szentmisét követően változatos programon vehettek részt a családok. Kicsik és nagyok valóban kikapcsolódhattak illetve elmélyülhettek hitükben is.

Élet-Forrás magazinműsor


http://www.youtube.com/v/bbDEREvAcME?version=3&hl=hu_HU

A tartalomból:

 • Egyházmegyei kórustalálkozót és kórusversenyt tartottak a Székesegyházban október 12-én, amelyen minden olyan kórus részt vett, amelyek az egyházmegye életében jelentős szerepet játszanak. 
 • Megtelt az Egyházmegyei Múzeumnak helyet adó Püspöki Palota Sala Terrena terme október 9-én, délután, hiszen rengetegen ismerik és tisztelik „A Jó Pásztor nyomában” című interjúkötetben életéről valló dr. Sill Aba ferences atyát. Ezen a délutánon Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont vezetője beszélgetett Aba atyával, aki a ferencesekre jellemző derűvel mesélt életéről, a papi hivatásról – amelyet még ma is gyakorol – és történelmi idők eseményeiről.
 • Az oladi lakótelep szívében található templomot 2002-ben Fatimai Szűz Mária tiszteletére és Batthyány-Strattmann László emlékére szentelte fel dr. Konkoly István megyéspüspök. Az azóta eltelt idő alatt nyilvánvalóvá vált, hogy az akkori tervben szereplő, de anyagiak hiányában meg nem épült közösségi házra nagy szüksége lenne a plébánián működő közösségeknek. Az idei év tavaszán elérkezett az idő, hogy az álom valóra váljon. A márciusi alapozás után szeptember végére felépült a közösségi ház, így templom búcsúnapjára, október 13-ra hármas ünnepre hívhatta Gaál Sándor plébános úr a plébánia, illetve Szombathely város hívő közösségét.
 • A II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium megáldási ünnepsége tanévkezdő és Szentlélek hívó szentmisével kezdődött október 18-án, a szombathelyi Székesegyházban. A Hollán Ernő utca 10–12. szám alatt található szakkollégiumot dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/v/YD6RAk3xxsU?version=3&hl=hu_HU 

A tartalomból:

 • Minden hónap 29-én engesztelő imanapot tartanak Csehimindszenten, Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülőfalujában. Az imanap célja, hogy a nap 24 órájában mindig legyen valaki, aki imádkozik a bíboros úr mielőbbi boldoggá és szentté avatásáért, valamint engesztelnek a hercegprímás szándéka szerint, amelyet 1946. január 25-én hagyott jóvá: „A Világ Királynője nagy engesztelő mozgalomra főpásztori áldásomat adom.”
 • A Szombathelyi Egyházmegye 10 plébániai közössége egy rendezvénysorozatra adott be pályázatot, amelynek koordinálását az Egyházmegyei Projektiroda végezte. 2012. szeptember 1-jén, szombaton a jánosházi Keresztelő Szent János Plébánián kezdődött a rendezvénysorozat. Több mint 150 ember gyűlt össze: gyerekek, fiatalok és felnőttek.
 • A Kulturális Örökség Napjai elnevezésű rendezvénysorozat alkalmával, szeptember 16-án áldotta meg dr. Veres András megyéspüspök a külső renováláson átesett nicki templomot. Erre az alakalomra elkészült a plébánia udvarán található kemencés konyha kiállítóhely, illetve mellette az új evangelizációs terasz, továbbá az udvaron elhelyezték a Forráskút Teremtésvédelmi Táborhely alapkövét is.
 • Szeptember 16-án ünnepelték a rönöki hívek felújított templomuk felszentelésének 20. évfordulóját. A prédikációban elhangzott az a gondolat, hogy a templomot a múltban a legmeggyalázottabb jelzővel illethették volna, ma viszont a legmegbecsültebb szó illik rá.