Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/embed/6Pg8v2i9uII

 • Egyházmegyei ministráns napot tartottak Zalaegerszegen. A programnak ezúttal is a Mindszenty József Általános Iskola adott helyet. A program ezúttal is szentmisével kezdődött, majd ügyességi versennyel zárult. A rendezvényen közel 300 ministráns vett részt.
 • Több történet is fűződik a máriaújfalui kápolnához. Egyrészt itt mutatta be utolsó szentmiséjét Brenner János vértanú atya, másrészt pedig egy koldus akaratából épült. Civil összefogással a templomot hat év alatt újjáépítették.
 • Verőfényes napsütésben ünnepeltek Jákon. Veres András megyéspüspök áldotta meg a felújított templomot. Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. A 13. századi árpád-kori, román stílusú templom homlokzati része 150 millió forintból újult meg. Emellett ígéretet kaptak további rekonstrukcióra is.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/embed/TnH7XtXbRuQ

 • Közös vetítéssorozatot szervezett az Agora-Savaria Filmszínház és a Szombathelyi Egyházmegye „Keresztény filmek a moziban” címmel. A harmadik alkalommal a II. János Pál pápáról szóló filmet nézhették meg az érdeklődők. A lengyel dokumentumfilmet megelőzően dr. Martos Levente Balázs atya mondta el a bevezetőt, illetve az alkotás megtekintése után lehetett tőle kérdezni is.

 • Körmend adott otthont az idei egyházmegyei ifjúsági találkozónak. Közel félezren vettek részt a programon, nagyrészt 14 éven felüli középiskolások. A közös szentmisét követően beszélgettek arról is, hogy milyen szerzetesrendek vannak a Szombathelyi Egyházmegyében.

 • Nagyböjti lelkigyakorlatot tartottak Szombathelyen. Ennek vendége ezúttal Pál Ferenc atya volt. Sokan csak Pál Feriként ismerik az atyát, aki most már tíz éve tart teltházas előadásokat spirituális illetve lelki témákban. Ezúttal is teltház volt a vasi megyeszékhelyen is.

 • Nagycsütörtökön olajszentelési szentmisét tartottak a szombathelyi székesegyházban. Dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg az olajokat, amelyeket a szentségek kiszolgáltatásakor, illetve oltár- és templomszenteléskor használnak.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/embed/Gu46M8FhGpY

 • Zenés, táncos produkcióval ünnepelték meg a farsangot Celldömölkön a helyi kulturális központban. A Szent Benedek Általános Iskola diákjai nyitották meg a farsangi bált, amelyen a helyi plébános is részt vett, sőt még egy rövidebb kabaréjelenet erejéig színpadra is lépett.

 • A farsangi időszak utolsó szombatján báloztak Sárváron is, mert, hogy a helyi Szent László Katolikus Általános Iskolában már hagyomány, hogy minden évben megrendezik a farsangi mulatságot. Ezúttal a rászoruló betegek gyógyszereire gyűjtöttek illetve az iskola fejlesztésére.

 • Vallás, tudomány, erkölcs, kultúra és közösség. Erre az öt alappillérre épül az oktatási-nevelési munka a szombathelyi Brenner János Nevelési Központban. Többcélú oktatási intézményről van szó, hiszen áll egy óvodából, általános iskolából, gimnáziumból és kollégiumból. Aktuálissá vált a leendő elsős tanulók beíratása, ezért kameránkkal ott jártunk az intézményben és most bemutatjuk Önöknek.

 • Megkezdődött az „Íme, az ember” szabadegyetem harmadik évada. A programsorozat most már kinőtte a C épület előadó termeit, ezért ezentúl a Savaria Egyetemi Központ dísztermében tartják az előadásokat. Most dr. Veres András megyéspüspök beszélt az Egyház bioetikai tanításáról.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/embed/T30JiCFJQ-0 

A tartalomból:

 • Az ország püspöki székhelyei inkubátor-adományban részesültek, mégpedig a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a Katolikus Karitász jóvoltából. Szombathelyen, a Markusovszky kórházban professzor dr. Nagy Lajos vette át a készüléket, amelyet dr. Veres András megyéspüspök áldott meg.
 • Megemlékezést tartottak a Don-kanyar hőseinek tiszteletére a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán. Ezt követően pedig szentmisét mutatott be dr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspök a kálvária-templomban.
 • Ökumenikus imahét keretében Zalaegerszegen az evangélikus templomban tartottak istentiszteletet, amelyen Stróber László kanonok hirdette az Igét. Az eseményen a reformátusok, evangélikusok és katolikusok együtt imádkoztak a keresztények egységéért.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/embed/rjzeao5834Q

A tartalomból:

 • Templomszentelésre gyűltek össze a hívek Kámban.  A felújított templomot dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg. A közösség már régóta vágyott arra, hogy megújuljon a falu imaháza.
 • Dr. Németh Norbert atya 2012. december 10-én tartotta az őszi félév utolsó nyitott előadását, a Savaria Egyetemi Központban „A szexuális forradalom" új értelmezése címmel.
 • A Szombathelyi Egyházmegye Ifjúsági Bizottsága szervezésében 2012. december 7-9. között került sor az idei adventi ifjúsági lelkigyakorlatra a Martineum Felnőttképző Akadémián. Az egész egyházmegye fiatalságának szóló lelki programot idén egyházmegyénk egyik újonnan felszentelt papja, Molnár János püspöki titkár vezette.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/embed/Zzz284sd1g4

A tartalomból:

 • A celldömölki Nagyboldogasszony-templomban november 3-án, az esti 18 órai szentmisét követően Böjte Csaba atya előadását hallgathatták meg az érdeklődök.
 • November 9-én, pénteken Szent Márton vesperást és lampionos felvonulást tartottak Szombathelyen, másnap pedig ünnepi szentmisét mutattak be a Székesegyházban. A szentmise főcelebránsa dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát-püspök volt.
 • Ma már hagyománynak mondható, hogy a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai és az önkéntes karitász munkatársak összegyűlnek Szent Erzsébet ünnepén, november 19-én is a szőllősi Jézus Szíve templom adott otthont a rendezvénynek.
 • Ismét családi napra várták az érdeklődőket Kőszegen. A szentmisét követően változatos programon vehettek részt a családok. Kicsik és nagyok valóban kikapcsolódhattak illetve elmélyülhettek hitükben is.

Élet-Forrás magazinműsor


http://www.youtube.com/v/bbDEREvAcME?version=3&hl=hu_HU

A tartalomból:

 • Egyházmegyei kórustalálkozót és kórusversenyt tartottak a Székesegyházban október 12-én, amelyen minden olyan kórus részt vett, amelyek az egyházmegye életében jelentős szerepet játszanak. 
 • Megtelt az Egyházmegyei Múzeumnak helyet adó Püspöki Palota Sala Terrena terme október 9-én, délután, hiszen rengetegen ismerik és tisztelik „A Jó Pásztor nyomában” című interjúkötetben életéről valló dr. Sill Aba ferences atyát. Ezen a délutánon Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont vezetője beszélgetett Aba atyával, aki a ferencesekre jellemző derűvel mesélt életéről, a papi hivatásról – amelyet még ma is gyakorol – és történelmi idők eseményeiről.
 • Az oladi lakótelep szívében található templomot 2002-ben Fatimai Szűz Mária tiszteletére és Batthyány-Strattmann László emlékére szentelte fel dr. Konkoly István megyéspüspök. Az azóta eltelt idő alatt nyilvánvalóvá vált, hogy az akkori tervben szereplő, de anyagiak hiányában meg nem épült közösségi házra nagy szüksége lenne a plébánián működő közösségeknek. Az idei év tavaszán elérkezett az idő, hogy az álom valóra váljon. A márciusi alapozás után szeptember végére felépült a közösségi ház, így templom búcsúnapjára, október 13-ra hármas ünnepre hívhatta Gaál Sándor plébános úr a plébánia, illetve Szombathely város hívő közösségét.
 • A II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium megáldási ünnepsége tanévkezdő és Szentlélek hívó szentmisével kezdődött október 18-án, a szombathelyi Székesegyházban. A Hollán Ernő utca 10–12. szám alatt található szakkollégiumot dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/v/YD6RAk3xxsU?version=3&hl=hu_HU 

A tartalomból:

 • Minden hónap 29-én engesztelő imanapot tartanak Csehimindszenten, Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülőfalujában. Az imanap célja, hogy a nap 24 órájában mindig legyen valaki, aki imádkozik a bíboros úr mielőbbi boldoggá és szentté avatásáért, valamint engesztelnek a hercegprímás szándéka szerint, amelyet 1946. január 25-én hagyott jóvá: „A Világ Királynője nagy engesztelő mozgalomra főpásztori áldásomat adom.”
 • A Szombathelyi Egyházmegye 10 plébániai közössége egy rendezvénysorozatra adott be pályázatot, amelynek koordinálását az Egyházmegyei Projektiroda végezte. 2012. szeptember 1-jén, szombaton a jánosházi Keresztelő Szent János Plébánián kezdődött a rendezvénysorozat. Több mint 150 ember gyűlt össze: gyerekek, fiatalok és felnőttek.
 • A Kulturális Örökség Napjai elnevezésű rendezvénysorozat alkalmával, szeptember 16-án áldotta meg dr. Veres András megyéspüspök a külső renováláson átesett nicki templomot. Erre az alakalomra elkészült a plébánia udvarán található kemencés konyha kiállítóhely, illetve mellette az új evangelizációs terasz, továbbá az udvaron elhelyezték a Forráskút Teremtésvédelmi Táborhely alapkövét is.
 • Szeptember 16-án ünnepelték a rönöki hívek felújított templomuk felszentelésének 20. évfordulóját. A prédikációban elhangzott az a gondolat, hogy a templomot a múltban a legmeggyalázottabb jelzővel illethették volna, ma viszont a legmegbecsültebb szó illik rá.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/v/bgXjSTGB810?version=3&hl=hu_HU

A tartalomból:

 • A Szombathelyi Egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága megbízásából, a helyi lelkipásztorok vezetésével, a sárvári Család Csoport, a Barabás szakközépiskola és a Szent László katolikus iskola szervezésében egyházmegyei adventi lelkinapra került sor 2011. december 3-án, Sárváron.
 • Prof. dr. Faragó Sándor rektor kezdeményezésére, dr. Veres András megyéspüspök közreműködésével, valamint dr. Németh Norbert atya vezetésével a közelmúltban megkezdte működését a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ „A” épületében. A lelkészség tárt ajtókkal várja az egyetem hallgatóit az épület második emeletén található két teremben. A lelkészség ünnepélyes megáldására 2011. december 7-én 11.30 órakor került sor.
 • A Brenner János Nevelési Központ igazgatója, Englert Zsolt a Brenner János Gimnázium elindításáról tájékoztatta a sajtó képviselőit. A Brenner János Nevelési Központ a 2012/2013-as tanévtől nyolc évfolyamos gimnáziumi képzést indít, amelyre várja a tehetséges, jó képességű, tanulásra motivált negyedik osztályos diákok jelentkezését Szombathelyről és környékéről, sőt kollégiuma lehetőségeit kihasználva nagyobb távolságról is, akik kiemelt színvonalú képzésben szeretnének részt venni az érettségiig.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/v/gfKlhxAzMPc?version=3&hl=hu_HU

A tartalomból:

 • Szent Család ünnepén, 2011. december 30-án 10 órakor az egyházmegye nyugalmazott főpásztorával, papjaival együtt szentmisét mutatott be a megyéspüspök atya. A székesegyházban az egyházmegye különféle vidékeiről érkezett családok ünnepeltek, a babakocsiban érkező kisgyermekektől kezdve a nagyszülők, dédszülők korosztályáig.
 • A doni áttörés 69. évfordulóján közös megemlékezésre került sor Szombathelyen 2012. január 13-án a Szombathelyi Egyházmegye, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete szervezésében.
 • A Brenner János Nevelési Központ az általános iskolájába is várja a tanulókat.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/v/XZIYyu2L4og?version=3&hl=hu_HU

A tartalomból:

 • Dr. Veres András megyéspüspök meghívására a Megszentelt Élet napján, február 2-án a püspökségen találkoztak az egyházmegye szerzetesei. Ferencesek, premontreiek, szaléziak, verbiták, domonkos és annunciáta nővérek, szociális testvérek együtt ünnepeltek.
 • A vízkereszt és a nagyböjt közti időszak a bálok ideje. Egyházmegyénkben is számos plébánián, katolikus közösségben rendeznek farsangi bálokat. Nem kivétel ez alól a Martineum Felnőttképző Akadémia sem, amely 2012. február 4-én, 19 órától várta a kikapcsolódni, kulturáltan szórakozni vágyó keresztény fiatalokat.
 • Hamvazószerda (2012. február 22.) hajnalán a Batthyány templom harangjának kondulása röpítette tova a hírt: az évezredes tradíció az idén is újjáéledt, s lassan már hagyománnyá érik Szombathelyen. Miként hajdan a keresztény ősök, úgy a helybeli hívek is főpásztoruk vezetésével indultak stációs zarándoklatra, hogy a nagyböjti szerdákon és péntekeken templomról templomra járva kövessék egymást.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/v/QTRgIGr2HpQ?version=3&hl=hu_HU

A tartalomból:

 • Halál és örök élet keresztény szemmel – Joseph Ratzinger legsikeresebb teológiai kutatása címmel került sor a tavaszi szemeszter második előadására a Savaria Egyetemi Központ Könyvtárában 2012. március 12-én. A négyrészes sorozat előadója dr. Németh Norbert egyetemi lelkész, főiskolai tanár.
 • A Szombathelyi Egyházmegye Ifjúsági Bizottságának szervezésében 2012. március 9-11. között Elias Oholiedwarin verbita missziós atya vezetett lelkigyakorlatot fiataloknak a Martineumban. A hétvége középpontjában a kísértés fogalma állt: kísértés a Paradicsomban, a pusztában és a Golgotán.
 • Az egyházi évben a nagyböjtnél nincs is aktuálisabb időszak arra, hogy a halálról, a feltámadásról, a mennyről, a pokolról és a tisztítóhelyről hallgassunk meg három előadást. A szentpéterfai hívek 2012. február 26. és március 11. között három vasárnap délután frissíthették fel tudásukat és kaphattak választ a túlvilággal kapcsolatos kérdéseikre Merkli Ferenc vasszécsenyi plébánostól.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/v/PC7wiuUGRKY?version=3&hl=hu_HU

A tartalomból:

 • Idén márciusban ünnepeltük Mindszenty József bíboros hercegprímás születésének 120. évfordulóját. A jubileum alkalmából Mindszenty bíboros életét bemutató kiállítás nyílt a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban, 2012. március 31-én pedig Mindszenty-ünnepséget rendeztek Szombathelyen, a Sarlós Boldogasszony székesegyházban.
 • Az egyházmegyénk ifjúsági bizottsága által két éve elindított kezdeményezés idei alkalmára 2012. április 14-én került sor: Szentgotthárdon gyűltek össze az egyházmegye fiataljai, hogy közösen ünnepeljék a Feltámadt Krisztust, elgondolkodva azon, miként járjanak az ő útján.
 • A NaProTechnológiáról hallhattak az érdeklődők 2012. április 13-án a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián. A technológia áldás a meddőségben szenvedő katolikus fiatalok számára. Az eseményen részt vett dr. Veres András megyéspüspök is, aki erkölcsteológusként tartott előadást a programon.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/v/cY44jzMFSZ8?version=3&hl=hu_HU

A tartalomból:

 • A Hitünk és Életünk egyházmegyei hittanverseny döntőjére 2012. április 28-án került sor. Ebben a tanévben a cím is azt mutatja, hogy az evangelizáció kérdésére helyezték a hangsúlyt a hittanversenyen.
 • Több mint ezer hívő érkezett 2012. május 1-jén a vasvári Szentkúthoz, az idei egyházmegyei zarándoklat helyszínére. A festői környezetben felállított szabadtéri oltár köré sok száz hívő gyűlt össze 10 órára, a püspöki szentmise kezdetére.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/v/gOjl7gWJLw0?version=3&hl=hu_HU

 A tartalomból:

 • Az éves egyházmegyei zarándoklat után ismét zarándokként köszönthettük a vasvári Szűzanyát a Nagyboldogasszony ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon, 2012. augusztus 12-én, a temetőkápolna búcsúnapján. A ráhangolódást a szombat esti szentmisét követő éjszakai virrasztás segítette a templomban. Másnap, a reggeli szentmisék után, 10 órakor körmenetben indultak a hívek a temetőkápolnához. Az ünnepi szentmisét egyházmegyénk újmisés papjai, Óra Krisztián és Németh Csaba káplánok mutatták be.
 • Hosszú évek küzdelmes fáradozásai után kívül-belül megújult Olaszfa temploma. A munkálatok már 2007-ben elkezdődtek. 2012. augusztus 12-én, vasárnap délután a kisközségben örömünnepre, a kívül-belül felújított templom megáldására gyűltek össze a hívek.  Dr. Veres András megyéspüspök, miután megáldotta a templomot, a szentmise homíliájában a szentírási szakaszokból kiindulva világított rá a templom jelentőségére.
 • Immáron 6. alkalommal gyűltek össze az egyházmegye papjai szüleikkel, valamint a szentgotthárdi és a környékbeli, illetve távolabbról érkezett hívek a Szentgotthárd-Zsida városrészben lévő Jó Pásztor kápolnánál 2012. augusztus 25-én.

Élet-Forrás magazinműsor

http://www.youtube.com/v/M78kmM5PAak?version=3&hl=hu_HU

A tartalomból:

 • Az idei évben, immár 20. alkalommal egy hónapon keresztül várta általános iskolás korú táborozóit a szombathelyi Szent Kvirin Szalézi Plébánia. A tábornak idén is a Szalézi Ifjúsági Oratórium adott otthont. A táborban közel 110 gyermek vett részt.
 • Bemutatkozik Kovács József diakónus, valamint a Szombathelyi Egyházmegye újmisésés lelkipásztorai: Óra Krisztián, Németh Csaba és Molnár János.
 • A Jó Pásztor kápolnában májustól októberig minden hónap 13-án, a fatimai jelenések emléknapján szentmisét mutatnak be és imádkoznak Brenner János boldoggá avatásáért, valamint papi és szerzetesi hivatásokért.

Talentumok: Főparancs

http://www.youtube.com/embed/9k3wygc1UyU

A szentpéterfai Talentumok csoport rockpassió előadása. Mint ezt a név is sugallja, az előadás a Jézus halálával kapcsolatos eseményeket dolgozza fel zenés-énekes formában, a hangszerelés viszont az egyházitól kicsit eltérő, könnyűzeneibb, rockosabb.

Szent Márton ünnepe Szombathelyen

http://www.youtube.com/embed/IX5egp_kyAE

Novemberben ünnepeltük egyházmegyénk védőszentjének, Szent Mártonnak az ünnepét. Idén is volt lampionos felvonulás, és koszorúzás a Szent Márton szobornál. Másnap dr. Veres András megyéspüspök tartott ünnepi szentmisét a székesegyházban több száz hívő jelenlétében.

Dr. Batthyány családjának naplói, krónikái 1907-1931

http://www.youtube.com/v/Hu8POx6ebGI?version=3&hl=hu_HU 

A Család Évében megjelent kiadvány szerkesztői – dr. Salacz György professzor, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tanára és dr. Puskely Mária szerzetestanár, aki több, nagyapámról, dr. Batthyány-Strattmann Lászlóról, a „szegények orvosáról" megjelent mű szerzője – önként vállalt, odaadó, hatalmas munkát végeztek. A 460 oldalas könyv az 1907 és 1931 között írott családi naplókat és visszaemlékezéseket foglalja magában. (Batthyány Bálint)