Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Gellénházi ministránsok kirándulása

Hercegszántón a Szűz Mária szobornálAz idei évben, 2010. július 16-án és 17-én újra kirándulást szervezett a Gellénházi Plébánia a ministránsai számára. Egy szép és tartalmas utazáson vehettek részt azok a gyerekeket, akik egész évben szorgalmasan látták el az oltárszolgálatot. Úti célunk Baja és a tőle nem messze fekvő település, Hercegszántó volt, ahol a Máriakert található. Klobusiczky Péter kalocsai és bécsi érsek 1838-ban szentelte fel és nyilvánította zarándokhellyé Vodica - Máriakertet.

A kirándulást azért is terveztük két naposra, mert a tartalmas és élményekben gazdag programot lehetetlen lett volna egy nap alatt végigjárni. Július 16-án, pénteken reggel 7 órakor indultunk el Gellénházáról és délelőtt tizenegy órakor érkezett meg a kis csapat Baja városába. Itt aztán lepakoltunk a Dobó családnál, akik a híres bajai halászlével várták a A bajai Belvárosi Szent Péter és Pál apostolok templomtizenhárom fős csapatot. Ebéd előtt még megcsodáltuk a bajai Belvárosi Szent Péter és Pál apostolok templomot valamint a ferences rendi Páduai Szent Antal templomot. A Dobó Péter által készített halászlét követően, a házigazda hajókázásra invitálta a csapatot, a Dunára. Mindenki nagyon élvezte a hajóutat, a gyerekek ámulva hallgatták Peti bácsit, aki az út alatt szorgalmasan mesélt a hajókról, a hajózásról és arról hogyan sikerült kapitányi vizsgát tennie.

A Sugovica parti frisstő limonádé után a társaság elindult Hercegszántóra, hiszen Imre atya Polyák Imre helyi plébános úrral 19 órára egyeztetett szentmisét a Máriakertben, a Szűzanya szobránál. A szentmisét követően Hercegszántó községben fogyasztottuk el a vacsorát, és elindultunk Dunafalvára, ahol a Szent László házban Fellner Lajos ispotályos mester már várt ránk, hogy a Szent Gellért lovagrend gyermeküdülőjében nyugodtan álomra hajthassuk fejünket.

Reggeli közös ima és szentmise Fellner Lajos bácsival DunafalvánMásnap reggel Imre atya, – Lajos bácsi segédletével – reggeli szentmisét mutatott be. Ezt követte a bőséges reggeli, amit Fellner Lajos úr jó szívvel készített a kirándulóknak.

Az utolsó állomás Dávod község volt, amely Hercegszántó és Baja között helyezkedik el, és arról híres, hogy hatalmas és modern gyógy- és élményfürdője van. Itt tölthették a kis kalandorok az egész délelőttöt.

Két óra körül Baján Dobó Péterné még megvendégelte egy ebéddel a társaságot majd azután élményekkel gazdagon útnak indultunk hazafelé.

Rába Attila

 

A bajai sétálóutca elejeA belvárosi templombanEgy kis pihenés a finom bajai halászlé utánA bajai Páduai Szent Antal templomA bajai Páduai Szent Antal templomA Türr István emlékmű a Duna-Sugovica torkolatnálKalandra fel! Irány a víz!Kalandra fel! Irány a víz!Kalandra fel! Irány a víz!Kikötés a homokpadnálIllés tanár úr a Szűzanya szobránálA Szűzanya szobra HercegszántónEsti szentmise a kegyhelyenA dávodi fürdőbenIndulás előtti ebéd Baján

Fotó: Rába Attila