Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Világhálón a szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár új katalógusa

HUNTÉKA OPAC 2010. november 16-tól (online)A szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár megújult honlapjával egyidőben mindenki számára hozzáférhetővé vált a könyvtár új olvasói katalógusa (OPAC-ja), a HUNTÉKA. Ez év végén három hazai, katolikus egyházmegyei könyvtár – a váci, a debreceni és a szombathelyi – bővítette új szolgáltatással tevékenységi körét fenntartóik anyagi támogatásának köszönhetően, valamint a könyvtárak példaértékű együttműködésének eredményeképp.

A hazai könyvtári rendszerben 1994–95-ben vette kezdetét az adatbázis-kezelők elterjedése, ezidőtájt érkezett nyugatról az „automatizáció szele”. Ettől kezdve számos egyházi könyvtár anyagának feldolgozása megtörtént az Orbis nevű adatbázis-kezelő programmal, DOS-os környezetre. Az informatika fejlődésének hatására 1999 végén, 2000 elején a könyvtáraknak új megoldást kellett keresniük az internetes megjelenítésre. A nagyobb és közepes állományú – egyházi és állami – könyvtárak többsége ekkor kezdett áttérni az online hozzáférésű adatbázis-kezelők használatára. A szerényebb anyagi helyzetben lévő könyvtárak pedig még csak ekkor kezdték el keresgélni a számítógépes feldolgozás lehetséges módjait. Csak később vezették be az Orbist, amit aztán még hosszú évekig vagy akár másfél évtizedig is kénytelenek voltak használni annak ellenére, hogy az időközben már teljesen elavult és a felhasználók számára sem volt hozzáférhető.

HUNTÉKA feldolgozó (2010. november 16-tól)S lám, most végre eljött az idő a sereghajtó könyvtárak számára is! A napokban üzembe helyezett olvasói katalógus kiváltotta a régit, és az intézmény falain túllépve segíti az olvasókat, különösen az elfoglalt kutatókat, akik ezentúl web-hozzáféréssel is tájékozódhatnak az adatbázisban.  A HUNTÉKA katalógus közepes és nagy könyvtárak számára készült (MTA-SZTAKI, Monguz Kft fejlesztés). Hazánkban 2002-óta használják mintegy 139 könyvtárban. Kiválasztása mellett szólt, hogy az olvasók számára könnyen kezelhető és – a többi web-katalógussal szemben – viszonylag alacsony üzemeltetési költségű.

A katalógus online, ezért távolról is bárki számára elérhető. Használata egyszerű: web böngészővel használható, kezelését minden olvasó könnyen elsajátíthatja. Az OPAC segítségével bárki kereshet vagy böngészhet: könyvet, folyóiratot egyéb információhordozót. Ha a katalógusban nem járt eredménnyel a keresés, akkor kérheti a könyvtáros segítségét is e-mailben vagy telefonon. A keresőfelület lehetőséget nyújt a találatok megtekintésére. A web-katalógus korszerű és felhasználóbarát, az olvasók igényeit messzemenően kielégíti és teljesíti. Ennek használatával a könyvtár már illeszkedik a tudás alapú társadalom modelljébe és válaszol a legújabb kihívásokra is.

Felhívjuk azonban olvasóink figyelmét arra, hogy a web-katalógus jelenleg még nem tartalmazza a könyvtár teljes állományának rekordjait – annak csak egy negyedrészét –, mivel a sokrétű könyvtári munka és az egyre növekvő idegenforgalom mellett a retrospektív adatbázis-építésre jut a legkevesebb időnk. A katalógus teljes gépesítése számításaink szerint még néhány évet igénybe vesz. Ez idáig az új tételek kerültek be a számítógépes katalógusba, a retrospektív konverzióra – azaz a régi állomány számítógépes katalogizálására – a jövőben kerül sor. Emiatt az olvasók megértését és türelmét kérjük. Egy dokumentum keresésekor az alábbi képeknél is lehet látni, hogy hányféle katalógusban kell megnéznünk az adott könyvet, s ez sok időt vesz igénybe.

A közeljövőben szeretnénk elérni, hogy könyvtárunk minden tekintetben megfeleljen egy a mai tudományos szakkönyvtártól joggal elvárható színvonalnak. Ennek első lépése ez a web-katalógus. Reméljük, hogy a jövőben még tovább tudjuk fejleszteni szolgáltatásaink körét. Úgy tartják: „utolsókból lesznek az elsők.” Adja Isten, hogy ez e három könyvtár esetében is így legyen.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Broczky István informatikusnak, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ munkatársának, aki a katalógusprojektet megszervezte, összefogta és mindvégig figyelemmel kísérte, valamint Mucza Bélának, a püspökség rendszergazdájának, akinek hozzáértő keze munkáját dicséri a könyvtár új honlapjának arculata. 

Információ:

A web-katalógus a könyvtár honlapján elérhető :

  • Telefon: 94/509-763
  • E-mail:
Horváthné Simon Katalin

 

A könyvtár katalógusai az alapítástól napjainkig (1791-2010)Catalogus Librorum Cathedralis Ecclesiae Sabariensis - a könyvtár első katalógusa az 1800-as évek elején készültA könyvtár katalógusai az alapítástól napjainkig (1791-2010)A könyvtár katalógusai az alapítástól napjainkig (1791-2010)Catalogus Bibliothecae Catedralis Ecclesiae Savariensis conscriptusA Szombathelyi Székesegyházi Könyvtár Codexeinek, ősnyomtatványainak, régi magyar könyveinek jegyzéke (1892)A Szombathelyi Szemináriumi Könyvtár címjegyzéke (1920 körül)Cédulakatalógus (1944-48)Cédulakatalógus Orbis számítógépes adatbázis 2000-től (nem online)HUNTÉKA OPAC 2010. november 16-tól (online)