Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

HAPPY-hét a Mindszenty-iskolában

HAPPY-hét a Mindszenty-iskolábanAz Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) az idén ötödik alkalommal hirdette meg 2014. március 24. és március 28. között a vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hét (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young – Magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő program a fiatalok körében) programját. Az általános iskolás diákokat megszólító eseménysorozatra az évek előrehaladtával folyamatosan egyre több iskola jelentkezik.

Az idei évi HAPPY-hét programra már az ország 144 oktatási, nevelési intézménye regisztrált, Zala megyéből a Mindszenty József Általános Iskola mellett még a gyenesdiási intézmény vett részt az eseményen. A tanulók számát illetően több mint 43 ezer gyerekről beszélhettünk, összesen 106 településről.

Ebben az évben iskolánk is csatlakozott e nemes és rendkívül hasznos kezdeményezéshez. A program szervezőinek az volt a fő célja, hogy jó példával járjanak elöl, játékos feladatokkal ösztönözzék a tanulók egészséges vízfogyasztási szokásainak kialakítását. Felhívták a gyerekek figyelmét arra, hogy milyen lényeges mindenkinek minél nagyobb mértékben csökkenteni a cukros üdítők fogyasztását, mert az a gyermekkori elhízás egyik fő okozója. Krajczár Jánosné, iskolánk védőnője irányításával az alábbi ötletes programok valósultak meg intézményünkben a HAPPY-héten: rajz- és plakátverseny, három napon keresztül üzemelt a  „vízi-bár”, ahol gyümölccsel ízesített vizet kaptak a gyerekek, és különböző feladatokat, rejtvényeket oldhattak meg. Volt vízcsepp-kereső verseny is. Minden alsós osztály előadást hallgatott meg  „A víz élettani szerepéről” címmel interaktív formában az intézmény védőnőjétől. A vízi riadó kis diákjai felkeresték a gimnazista osztályokat, és felvilágosították őket az egészséges folyadékfogyasztásról. A program megvalósításában a helyi szervezők segítséget kaptak a Zalavíztől és  az Elastik Kft-től.

A HAPPY-hetet megvalósító intézmények idén is nyereményjátékon vesznek részt. A fődíjat azok között az intézmények között sorsolják ki, melyekben a legtöbb vízfogyasztást népszerűsítő programot valósították meg. A fődíj egy 30 tanuló részére szervezett, játékos, interaktív oktatással egybekötött főzőtanfolyam az OÉTI „A főzés 6alma” elnevezésű főzőiskolájában.

Szöveg és fotó: Illés Csaba