Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megújult a Szent Miklós Gyógyfüves Ház

Megújult a Szent Miklós Gyógyfüves HázPályázati forrásoknak és áldozatos támogatóknak köszönhetően megújult az ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Ház kertje. 2014. július 1-2-án karitász munkatársak tettek látogatást itt és próbálták ki az új Kneipp utat, ismerkedtek meg az itt található gyógynövényekkel.

A falu utolsó házaként áll és várja a vendégeket Ölbőn az Egyházmegyei Karitász által működtetett gyógyfüves ház. Az ötlet, hogy egy ilyen vállalkozásba is belefogjon a karitász, azután Megújult a Szent Miklós Gyógyfüves Házszületett meg, hogy megnyitotta kapuit a Castellum Teaház, avatott be a részletekbe Tuczainé Régvári Marietta. Kellett a gyógynövény utánpótlás és ezt saját erőből oldotta meg a szervezet, mondta az igazgató. Erre a célra az üresen álló plébániakertekben elkezdték gyűjteni a fellelhető gyógynövényeket, majd a tudatos termesztésbe is belefogtak és persze a feldolgozásról is gondoskodni kellett. Ezt a célt is szolgálja az ölbői ház, amelynek kertjében persze ugyanúgy megtalálhatók a gyógynövények is.

Pályázati támogatásoknak is köszönhetően az elmúlt időszakban 810 tő gyógynövényt ültettek és Kneipp utakat is kialakítottak. Miért? Mert a Kneipp Megújult a Szent Miklós Gyógyfüves Házfilozófia egyszerre akar hatni a testre, lélekre, kihasználva a természet, azaz Isten adományait. És ebből itt minden megvalósul: friss levegő, napsütés, bio módszerekkel előállított egészséges ételeket lehet fogyasztani, gyógynövényekből készült teát inni és ez most már a mozgással is kiegészült. Igazi egészségközpont jött így létre.

A látogatók élvezték a sétát, sokaknak ez volt az első „Kneipp-élményük.” Meglepetés volt az is többek számára, hogy a karitász ilyen kiterjedt munkát végez a gyógynövényekkel.

Az új kert megáldására néhány hét múlva kerül sor. 

Szöveg és fotó. Molnár Péter