Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Beszámoló az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap Kiscelli I. zarándoklatáról (Csénye - Celldömölk szakasz)

Zarándoklat Csénye és Celldömölk közöttAz 1Úton Zarándoknapon, 2014. augusztus 16-án, a Mária Út több szakaszát is végigjárhatták a zarándokok. Beszámoló a Csénye-Celldömölk szakaszról.

A Kiscelli I. zarándoklaton több településről, több csoport is részt vett a Csénye - Celldömölk útvonalon. Wimmer Roland atya reggel hat órától kezdve Sárvár és Csénye között folyamatosan ingázva áldotta meg és indította útnak a csoportokat. Volt munkája bőven, hiszen mind a sárvári Szent Miklós plébániáról, mind pedig a csényei Nepomuki Szent János-templomtól több csoport, több irányba is indult a Mária úton.

Zarándoklat Csénye és Celldömölk közöttCsényéből több idősebb ember is vállalta, hogy elkíséri a zarándokokat az újmajori Mária kápolnához, pedig néhányuknak botra is szükségük van a járáshoz.

A sárvári Szent László-templomhoz közeledve Sárvárról és a környező településekről is többen csatlakoztak. A templomban Orbán István kanonok úr híveivel együtt, hangos harangszóval várta a zarándokokat. A közös ima után, Kondora István polgármester is köszöntötte a csoportot.

Zarándoklat Csénye és Celldömölk közöttA Hegyközségben lévő Kálvária kápolnához nem csak a kanonok úr és a polgármester úr tartott velünk, hanem az alpolgármester, Máhr Tivadar is.
A kápolnától ragyogó napsütésben indultunk Sitke felé. A zarándokok száma pedig egyre csak nőtt és nőtt. A növekvő létszám ellenére sem maradt le senki a közös rózsafüzérről és éneklésről. Imáinkat természetesen a zarándokút céljának megfelelően a családokért ajánlottuk fel, és kanonok úr kérésének megfelelően azokért a keresztényekért, akiket üldöznek és jóval több áldozatot vállalnak a hitükért, mint mi.

Zarándoklat Csénye és Celldömölk közöttSitkén a kápolnánál már vártak bennünket Balasi István plébános úr és hívei, továbbá a Magyar Máltai Szeretetszolgálat celldömölki önkéntesei, akik frissítővel látták el a csoportot. István atya vezetésével mondtuk el délben az Úr angyala imát, amit velünk együtt mondott több ezer zarándok és a Mária Rádió hallgatói. Ismét ragyogó napsütésben indultunk tovább. Újabb nyugdíjas csoport kísért el bennünket egy darabon, akik velünk együtt mondták el a rózsafüzért.

Zarándoklat Csénye és Celldömölk közöttHamarosan a nagysimonyi csoporttal találkoztunk, akik igazi ünnepi zászlókkal csatlakoztak hozzánk. Közösen énekelve mentünk a mesteri Szent Mihály templomhoz. Itt Balasi István plébános úr bemutatta nekünk a templom történetét és az itteni hívekkel együtt is imádkoztunk. Az itt élők figyelmességére jellemező, hogy nem csak friss vízzel, de finom házi pogácsával is vártak bennünket.

Zarándoklat Csénye és Celldömölk közöttTestileg és lelkileg is feltöltődve indultunk tovább. Erre nagy szükségünk is volt, mert a következő szakaszon bőségesen kaptuk az égi áldást eső formájában.

Celldömölkre érve viszont már kiderült az idő és a megérkezés öröme töltött el bennünket. A városszéli Romtemplomnál ismét többen csatlakoztak hozzánk, köztük Ágh Péter országgyűlési képviselő és felesége is. A reggeli kis csoportunk immár közel száz főre gyarapodott.

Zarándoklat Csénye és Celldömölk közöttNem csak a környező települések lakói vettek részt ezen a zarándokúton. A csoportunkban voltak Szombathelyről, Zalaegerszegről és Tapolcáról érkező zarándoktársaink is. Volt olyan társunk, aki már kétszer végigjárta az El Caminot és bennünket is megtisztelt a jelenlétével. Mintha Csényéből elindult volna egy kis patak, amibe más kis patakok is becsatlakoztak, így Celldömölkre érve folyóvá duzzadt. Ennek a "zarándokfolyónak" az énekhangja áradt szét a városban és a kegytemplomba érve, hála dr. Szalai Ferencné, Jutka vezetésének.

Zarándoklat Csénye és Celldömölk közöttA kegytemplomban valamennyien meghallgattuk Dr. Csókay András agysebész tanúságtételét és részt vettünk a püspöki szentmisén.

A celldömölki híveknek és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat celldömölki csoportjának hála, finom vacsorát is kaptunk. Ilyen jó gulyást régen nem ettünk. Köszönet érte.

Reméljük, jövőre újra itt lehetünk és új zarándokok is csatlakoznak hozzánk, hogy ilyen formában is tanúságot tehessünk hitünkről és a hit öröméről.

Szöveg: Ördögné Kovács Mónika