Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A plébániák és az Egyházmegyei Karitász is segít a nehéz helyzetbe jutott embereknek

karitaszMa estére megérkezik az árvíz sújtotta térségbe az Egyházmegyei Karitász segítsége. Élelmiszerhez jutnak a nehéz helyzetbe került emberek. A térségben lévő plébániák közül voltak akik az árvízi védekezésben segítséget nyújtó embereknek vittek élelmiszert.

A víz az úr ezekben a napokban Vas és Zala megye egyes részein. Több, a Szombathelyi Egyházmegyéhez tartozó település is nehéz helyzetbe került. Szerencsére sokan segítenek: munkájukkal vagy adományaikkal. A Körmendi Szent Erzsébet Plébánia a védekezésben dolgozók számára az élelmezésben nyújtott segítséget, 100.000 forint értékben. A következő 100.000 forintot az Egyházmegyei Karitász adja majd, mondta Tuczainé Régvári Marietta. A szervezet vezetője elmondta: felvették a kapcsolatot az érintett településeken dolgozó munkatársaikkal, hogy  megtudják mire lenne szükség. Nagy szerencse, hogy éppen szeptember 15-én indult Budapestről az Élelmiszerbanktól 4 millió 31 ezer forint értékű élelmiszersegély. Ezt most az árvíz sújtotta térségbe küldik. Ez érinti a Lenti, a Páka Plébániát és a hozzájuk tartozó össze települést, valamint a karitász nagylengyeli intézményét és még 8 települést. Az élelmiszerek között, többek között, sajt, túró, csoki is van. Budapestről egyenesen az érintett térségbe szállították ezeket. 1600 emberbek tud ilyen módon is segíteni a karitász, mondta Tuczainé Régvári Marietta.

Kedden, a tervek szerint, újból elindulnak a karitász autói. Élelmiszer helyett ezúttal Németországból származó ruhával megrakva. A kitelepített családoknak szánják a ruhákat, hogy segítsenek számukra átvészelni ezt a nehéz időszakot.

A karitász vezetője elmondta: a Rába-és Pinka-menti települések plébánosaival egyeztetnek, hogy kik szorulnak segítségre az árvízi helyzet miatt. Számukra jövő héten, az újabb élelmiszersegélyből tudnak támogatást adni. Ez is mintegy 1500-2000 embert érint.