Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

ÖRÖM ÉS LELKESEDÉS: MAGYAR DAL NAPJA A PREMONTREIBEN

Magyar Dal Napja a PremontreibenA Magyar Dal Napja alkalmából gyűltek össze a Premontrei Gimnázium diákjai az iskola dísztermében az osztályfőnöki órák keretében.

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Presser Gábor ötlete nyomán életre hívott zenei rendezvény Gájer Zsuzsanna tanárnő és osztálya szervezésében. Az idei ünnepet Márkus Balázs (12.B) zongorajátéka nyitotta meg, aki a „Nagy utazás, a „Ringasd el magad” és a „Valaki mondja meg” című Presser által népszerűvé vált dalokból játszott részleteket.

A zenés műsorszám után játékos feladványok vártak a diákokra, melyekért pontokat szerezhettek. A legtöbb pontot összegyűjtő osztályokat jutalmazták.

Magyar Dal Napja a PremontreibenAz idei keresztrejtvény megfejtése „PREMONTREI HÚSZ” volt, annak apropójából, hogy ebben az évben ünnepli a gimnázium újraindulásának 20. évfordulóját. Az 1948-ban államosított iskola a rendszerváltást követően, 46 évnyi keserű „hallgatás” után nyithatta meg ismét kapuit. „Visszatérni annyi, mint újjászületni!” – ezt az újjászületést élhetjük meg valamennyi átélt ünnepen, így a már hagyománnyá váló Magyar Dal Napi iskolai rendezvényen is.

Magyar Dal Napja a PremontreibenA legnagyobb sikert a dalfelismeréses feladatok aratták, amely során a 11. B osztályos diákok szavalat formájában idéztek magyar dalszövegekből, ebből kellett kitalálni az osztályoknak, mely előadó, mely daláról is van szó. Ha a refrént még el is énekelték a publikum előtt, újabb pontokat szerezhettek csapatuknak. Nem egyszer osztályfőnökök is érkeztek a színpadra,s a diákság nagy örömére, dalra is fakadtak.

A rendezvény meglepetés produkciója egy tanári trió fellépése volt. Balikóné Balás Elvira, Végh Erika tanárnőket Zsiros Péter tanár úr kísérte gitáron, dallal, füttyszólóval. Előadásukban a 80-as évek zenekarának, a Trabant együttesnek dalát hallhatták a diákok, melynek címe: „Ragaszthatatlan szív”. Hatalmas sikerük volt.

Magyar Dal Napja a PremontreibenA finálé előtt még egy gyorsasági feladatot is kaptak a csapatok, egy perc alatt kellett párosítaniuk dalcímeket előadókkal. Míg a zsűri a pontokat számlálta, a Hungária együttes két örökzöld slágere a Csókkirály és a Csavard fel a szőnyeget csendült fel a színpadon.

Szólót énekelt Cserményi Zsombor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem ének-zene-angol szakos hallgatója. Vokáloztak a Premontrei Leánykamarakórus tagjai:Kereszti Réka (13.D), Márton Jennifer (13.D), Pothárn Ágnes (13.D), Szabó Orsolya (11.B), Tompa Ilona (12.C), Tóth Valentina (13.D) és Varga Csilla (11.C).Tombolt a díszterem, fergeteges hangulatot szereztek a közönségnek az énekesek.

Magyar Dal Napja a PremontreibenA vetélkedő valamennyi résztvevője győztese lett a napnak. A legtöbb pontot összegyűjtött osztályok finom édességekkel, és „Magyar Dal Napja 2014” feliratú csoki tortával édesíthették meg a nap további részét.

Eredmények:
9-10. évfolyam:
1. helyezett: 10. B osztály, 2. helyezett: 10. D osztály, 3 helyezett: 9. C osztály
11-12-13. évfolyam
1. helyezett: 12. C osztály, 2. helyezett: 13. D osztály, 3. helyezett: 11. C osztály

KÖSZÖNJÜK A NAP ÖRÖMÉT DIÁKNAK, TANÁRNAK EGYARÁNT!