Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Az Őrségben jó volt együtt lenni az Imahéten


ökumenikus imahét az őrségbenAz Őrségben is együtt imádkoztak a keresztény felekezetek az ökumenikus imahéten.


ökumenikus imahét az őrségben-bajánsenye„Milyen jó és gyönyörűséges, amikor együtt vannak a testvérek” – írja a Zsoltáros.

Ezt éltük át 2015. január 19-25-ig, amikor az Őrségben élő különböző felekezetekhez tartozó – katolikus, református, evangélikus – hívek estéről-estére más-más felekezeti templomokban – Őriszentpéter és Bajánsenyén összegyűltünk,  hogy együtt imádkozzunk a Krisztus-hívők egységéért. Minden alkalommal zsúfolásig megteltek templomaink és ami reménykeltő, hogy sok gyermek is részt vett az alkalmakkor.

Az Imahét szentírási alapigéje (János evangéliuma 4.7;) alapján Jézus kéri a samáriai asszonyt: „Adj innom!” Jézus a samáriai asszonynak az élő vizet ígéri. Ezen a héten az igehirdetésekből mi is az élő vizet merítettük.

őriszentpéter-záró agapéA záró istentiszteletek után vasárnap a héten együtt imádkozó hívekkel közös szeretetvendégségben részesültünk. Őriszentpéteren a reformátusok voltak a vendéglátók, ahol Major Lehel református lelkész elmondta, hogy az Őrségben 25. évfordulója van az ökumenikus istentiszteletnek, ebből az alkalomból készítettek egy emeletes tortát, melyből mindenki kapott egy szeletet. 

Ottó atya visszaemlékezett, amikor idekerült az Őrségbe, voltak fenntartásai, mivel  azelőtt csak katolikus településeken szolgált. Azonban hamar megtapasztalta, hogy a reformátusok éppen olyan szeretettel és segítőkészséggel fogadták, mint a saját hívei. De ez a természetes, hisz az óvodában, iskolában együtt játszanak a gyerekek, a munkahelyeken együtt dolgoznak az emberek, nem nézik ki, milyen vallású. Nagyon szép és örömteli egy ökumenikus esküvő. Legnagyobb öröme pedig az, ha látja a templomokban a gyerekeket, fiatalokat. Még egy morcos felnőtt is ha rájuk néz mosolyt csal arcára, hisz szavai szerint Ők a jövő!

Bajánsenyén a katolikus és evangélikus testvérek látták vendégül az imaalkalmakon résztvevőket. A szeretetvendégség mindkét helyen jó hangulatban telt el.

Szöveg és fotó: Fehér Józsefné