Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A székesegyház kottatárának átadása


kottatár átadásAz Egyházmegyei Könyvtár gyűjteménye gyarapodott a Székesegyház kottatári anyagával, melyet március 13-án Takács László atya, egykori székesegyházi karnagy adott át.


A megnyitón Takács atya közös éneklésre invitálta a megjelenteket, majd beszámolt a kottákról, a rendszerezésről, és a gyűjteményről. A kottatári gyűjteménynek köszönhetően egy helyen vannak a gregorián, a XVIII. századi, és a XX. századi kórusművek. Legnagyobb részük vokális mű, csaknem 280 mise, számos motetta és graduálék színesítik a több mint 1600 műből álló gyűjteményt. Ezeket Takács atya kategorizálta még a 80-as években, és a székesegyház kórusán helyezte el őket. 

kottatár átadásAz új orgona építésekor a tárlókat az északi torony szobájába helyezték át, majd 2014 nyarától ismét kategorizálta azokat László atya. A gyűjtemény közben kiegészült: orgonaművek, szertartáskönyvek is kerültek a kották mellé. Ezek Surányi Béla egykori székesegyházi orgonista, Radványi Mihály egykori karnagy, és Kovács József oszkói plébános hagyatékai. Az itt tárolt kották közül néhány felbecsülhetetlen értékű. Köztük van a Szily János kora-beli mise töredék, illetve Beethoven: Szózata is. Ezek mind túlélték az 1945-ös bombázást, sőt volt olyan kötet is amibe egy repeszdarab fúródott bele. De az anyagban megtalálható: Winkler József egykori segédpüspök kézzel írott imakönyve, és egy első világháborús katona imádságos gyűjteménye is.

Az esemény zárásaként Császár István székesegyházi plébános köszönetet mondott Takács atyának a kották rendezéséért, és jelképesen átadta a gyűjteményt az Egyházmegyei Könyvtár részére, ami ez által egy értékes különgyűjteménnyel gazdagodott. A megnyitón jelen volt Pem László egyházmegyei zeneigazgató, a székesegyház jelenlegi karnagya, aki kiemelte, hogy folytonosság van a könyvtárban lévő kottaanyagokban. Megemlékezett Werner Alajos atyáról, aki szintén a székesegyházban volt karnagy, és sokat tett a két világháború közti zenei életért.

A kottatárban nemcsak egyházi, hanem világi kották is helyet kaptak, továbbá a szombathelyi Kálvária templom miseruhái, illetve a már említett Kovács József oszkói plébános hagyatékából származó liturgikus ruhák is gazdagítják az Egyházmegyei Kincstár gyűjteményét.