Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Virágvasárnap Celldömölkön


virágvasárnap CelldömölkVirágvasárnappal megkezdődik a Nagyhét, amely a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra felkészítő Nagyböjt legjelentősebb időszaka.


Virágvasárnap egyben az öröm és a szomorúság vasárnapja is, erre a kettősségre a legkifejezőbb Szent- Gály Kata verse;

„Az öröm és a fájdalom
Isten jobb és bal keze;

mindegy mi lesz,
hogy melyikkel ölel magához,
csak átöleljen.”

A celldömölki Nagyboldogasszony Kegytemplom hívei is megemlékeztem Jézus Krisztus diadalmas bevonulásáról Jeruzsálembe.

A fél 10-kor kezdődő ünnepi liturgiában barkaszentelés során elevenedett meg virágvasárnap jelentős eseménye, a barkaszentelést követően a gyerekek sorfalat álltak barkával a kezükben, így emlékezve az evangélium tanítására. A hagyományokhoz híven a Szent Benedek Általános Iskola énekkara énekelte a Passiót, melyben szólistaként működött közre Horváth András, Fülöp Soma, Szele Márton, Szele Zsolt és Szele Máté. Az énekkar a szentmisén zenei szolgálatával is emelte az ünnep hangulatát, felkészítő tanáruk, Tarafás Ildikó vezényletével.

Az ünnepi szentmiséről felvétel készült, ami kedden este 6 órakor hallható a celldömölki Mária Rádióban.

A virágvasárnapi programok a délutáni keresztúttal folytatódtak, melyet a hagyományokhoz híven a Ság hegyen járt végig a celldömölki egyházközség.

A Jeruzsálembe való bevonulásról történő megemlékezés az esti, 6 órai szentmisében ért véget. A szentmise ismételten barkaszenteléssel kezdődött, majd a templom énekkara Szent Márk evangélista Passióját énekelte el, a Nagyboldogasszony Kegytemplom kántora, Ferenczi Gábor vezetésével.  Az esti liturgiát a celldömölki Mária Rádió élőben közvetítette, így azoknak is lehetőségük volt bekapcsolódni a szentmisébe, meghallgatni Jézus Krisztus szenvedéstörténetét, akik ezen az ünnepen nem tudtak eljönni a templomba.

A felemelő ünnepi szertartásoknak köszönhetően nekünk, celldömölki híveknek is lehetőségünk volt Jézus Krisztussal méltóképpen bevonulni a húsvéti misztériumot megelőző szent három nap csendjébe.

Nagy Ivett
Fotó: Fülöp Balázs