Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Mindszenty József bíborosra emlékeztek Rábasömjénben


mindszenty ünnepségMindszenty József bíboros, hercegprímás halálának 40. évfordulójára emlékeztek a rábasömjéni Mindszenty-szobornál május 17 -én. Prof. Dr. Kásler Miklós onkológus, Sárvár díszpolgára mondott ünnepi beszédet.



Mindszenty József bíboros, hercegprímás 1975. május 6-án Bécsben hunyt el. Halálának 40. évfordulóján Huszár Balázs, a Szent László plébánia káplánja mutatott be ünnepi szentmisét a rábasömjéni Szent Márk templomban. A szentmisét megtisztelte jelenlétével Prof. Dr. Kásler Miklós, valamint városunk vezetői, Kondora István, dr. Szijártó Valéria és Máhr Tivadar is.
A rábasömjéni templom mögött, négy évvel ezelőtt Vadvári László állíttatott szobrot Mindszenty Józsefbíboros emléke előtt tisztelegve. A szentmise után itt tartottak megemlékezést. Ünnepi beszédét Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főígazgató föorvosa úgy kezdte, hogy Mindszenty József mennybe való távozásának 40. évfordulóját ünnepeljük. A professzor tételmondata az volt, hogy a bíboros, hercegprímás egész élete a tiltakozásról szólt a hit és a jogrend megtartása érdekében.

- Mindszenty minden jogfosztás ellen tiltakozott. Három püspöktársával együtt eljuttatta a nyilas kormánynak a zsidók deportálása miatti tiltakozását, eljuttatta 1945 után a kisgazdákhoz, a kommunistákhoz az itt történt erőszakolások, fosztogatások miatti tiltakozását. Felszólította a szlovák püspöki kart a tiltakozásra a 625 ezer ott élő magyar kitelepítése miatt, de ugyanúgy tiltakozott a délvidéki magyarok brutális legyilkolása ellen.

Nagyon tudatosan készült a mártíromságra, pontosan tudta, hogy cselekedeteinek mi a következménye. Sőt, XII. Pius pápa az esztergomi érseki okmányokat is ezekkel a szavakkal adta át neki: a 32 felavatott bíboros között te vagy az első mártír.

Az ő gondolatköre abban összpontosult üldöztetése során, hogy .De victus vincit': vagyis "Legyőzve győzöl': Azt hiszem, hogy ezt Mindszenty elérte, és neki nem csak a magyar nemzet és a magyar egyház életében van sorsdöntő szerepe és örök példa, hanem a világegyház életében is. Kötelessége az utódoknak szentté avatásáért küzdeni - mondta Prof. Dr. Kásler Miklós.

Az ünnepi beszédet követően a szervező bizottság nevében Vadvári László mondott köszönetet a résztvevőknek. Mindszenty József szobránál Varga Károly, Rábasömjén önkormányzati képviselője, a rábasömjéni lakosok és a Rábasömjéni Rózsafüzér Társulat képviselői helyezték el koszorúikat. A megemlékezésen közreműködött Tóth Kíra, Márkus Balázs és Márkus Sándorné.