Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Hűségesen egymáshoz-Jubiláns házaspárok ünnepeltek Szombathelyen a Székesegyházban


jubiláns házaspárok találkozójaA házasság érték és szentség. Ezt hirdeti a Katolikus Egyház a 21. században is, amikor egyre nagyobb támadások érik a házasság intézményét, mondta Veres András megyéspüspök Szombathelyen, a jubiláns házaspárok számára rendezett találkozón. Közel 500, évfordulójukat az idei évben ünneplő házaspár vett részt az eseményen. Ajándékba lakatot kaptak, amit elhelyezhettek a Székesegyház melletti átjáró kerítésén. 


jubiláns házaspárok találkozójaA házassági évforduló nagy ünnepe egy családnak, szűkebb-nagyobb közösségnek. Ebben osztozott a Szombathelyi Egyházmegye idén már ötödik alkalommal a jubilánsok – 5, 10, 15, 20 és a további kerek évfordulósok – esetében. Dr. Veres András megyéspüspök kezdeményezésére az egész egyházmegyében meghirdették a találkozót, amelyre idén már közel 500 házaspár jelezte előzetesen a részvételi szándékát. A családtagokkal, hozzátartozókkal együtt így kicsinek is bizonyult a Székesegyház ezen az ünnepi eseményen. 

Szentbeszédében Veres András utalt rá: az elmúlt évtizedekben sok támadás érte a házasság intézményét, alapjaiban igyekeznek kikezdeni. A II. Vatikáni Zsinat is foglalkozott a témával és megfogalmazta: a szentségi házasságot Isten alapította és bástyázta körül törvényekkel. Az Istenbe vetett hit, az Ő törvényeinek ismerete és betartása ad lehetőséget az embereknek a boldogságra és kitartásra egymás mellett.

jubiláns házaspárok találkozójaAhol Istent szeretik, ott az emberek iránti szeretetben sem lehetnek nagy problémák. Ahol Isten parancsait követve élnek az emberek egymással és szeretettel, minden bajt legyőzve akarják egymást szolgálni, ahol a bűnökért, hibákért tudnak bocsánatot kérni ott az emberek közötti kapcsolat Isten szeretetén nyugodva nem gyengülni, csökkenni, hanem erősödni fog az évek során.

Veres András utalt rá: napjainkban a házassággal kapcsolatos közfelfogás nagyon távol jár Isten parancsaitól, főkét a hűséggel kapcsolatban láthatunk torzulásokat a gondolkodásban és a mindennapi életben. Mindezek mögött a legnagyobb probléma a hit hiánya, a hit gyengesége, mondta a megyéspüspök. Egészen biztos, hogyha csak saját erőnkre lennénk utalva akkor reménytelen lenne egy életre szóló elköteleződés. Akik hisznek Istenben, a szentségekben azokon a gondok, bajok nem kerekedhetnek felül, mert bíznak és bízhatnak is Isten segítségében. 

Lehetséges a kitartás, a hűség egymás mellett, erre adnak példát a jubilálók, hangsúlyozta főpásztor. Az Önök példája kell, hogy a fiatalokat is bátorítsa az elköteleződés mellett.

A szeretet őriz meg minket, hogy egymás számára ajándékok maradjunk. Amikor mi szeretünk akkor is gazdagodunk, de a másik szeretete által még inkább gazdagodunk. Nem szabad a szeretetlenségnek egy percig sem helyet adni életünkben. Késznek kell lennünk minél előbb megbékélni, kiengesztelődni. Nem illúzió, hogy a szeretet az eltöltött idővel arányosan növekedhet, szépülhet, még tisztább lehet. De ezt hinni kell és nap mint nap tenni kell érte, mondta Veres András. 

jubiláns házaspárok találkozójaA szentbeszédet követően a párok megújították házassági ígéretüket, később pedig átvehették az évforduló számát megörökítő emléklapjukat és, egy névre szóló lakatot is. Ezt a Székesegyház mellett található kovácsoltvas kerítésre helyezhették el a jeles nap emlékére.

A résztvevők, a finom ebéd mellett, megtekinthették a Sala Terrena-t, az Egyházmegyei Múzeumot és Kincstárat, az itt található kiállításokat, a Székesegyházban található, II. világháborús tárlatot illetve az Egyházmegyei Könyvtárban és a Herzan-könyvtárban is tehettek látogatást és hallgathatták meg kollégáink szakszerű és élvezetes idegenvezetését.

Az eseményről készült fényképeket és videófelvételeket tartalmazó dvd a Martinus Kiadóban – Szombathely, Berzsenyi tér 3. – vásárolható majd meg.