Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Csodálatos hét az Őrségben


látogatás az őrségbenHúsz évvel ezelőtt nyaraltattunk először munkácsi gyerekeket az Őrségben. Utána még hét éven keresztül ezt megismételtük. A húsz éves évfordulót azzal jubiláltuk, hogy idén újra hoztunk gyerekeket. 


2015. augusztus látogatás az őrségben5-én este hat órakor megérkeztek a gyermekek, akiket az őriszentpéteri plébánián a fogadó családok vártak. A kísérő tanárokkal nagy öröm volt az újboni találkozás, a fogadó családok pedig szeretettel várták a gyerekeket, hogy elszállásolják őket.

Másnap Németújvárt látogattuk meg (Güssing), ahol idegenvezetőnk volt gróf Batthyány László, akinek jóvoltából lemehettünk Ausztria második legnagyobb kriptájába, a Batthyány kriptába. Boldog Batthyány-Strattmann László földi maradványainál kértük közbenjárását magyar nemzetünkért. Az ebédet Szentgotthárdon fogyasztottuk el, s a szentgotthárdi polgármester Huszár Gábor jóvoltából a gyerekek nagy örömmel lubickolhattak a szentgotthárdi fürdőben.

látogatás az őrségbenPénteken Kőszeg városát látogattuk meg, ahol idegenvezetőnk volt dr. Markovics Tibor az Őrségi Nemzeti Park igazgatója. Ebédünk szintén Kőszegen volt, amelyre az Egyházmegyei Karitász hívott meg bennünket. Délután meglátogattuk a Püspöki Palotát Molnár János titkár úr vezetésével.

Szombat-vasárnap szabadnap volt, a programokról a családok gondoskodtak.

látogatás az őrségbenHétfőn indultunk Lendvára, ahol a Művelődési Intézet igazgatója gondoskodott a programról, megnéztük a Makovecz Színházat, Szent Katalin-templomot, és a hegyi Szentháromság-kápolnát. Az ebédet a Lenti-hegyi Márton Pincében költöttük el, amelyről egy jótevőnk gondoskodott, aki az ebéden nem tudott részt venni, mivel műtétre készült. Megható volt, ahogy az ebéd előtt a gyerekek imádkoztak érte.

látogatás az őrségbenAugusztus 11. kedd. Ismerkedés az Őrséggel. Napunk kezdődött az őriszentpéteri műemlék templomnál, ahol a gyerekek elénekelték a cserkész indulót, majd kirándultunk Szalafő Pityerszerre, ahol a gyerekek nagyon élvezték Kevy Albert játékos ismertetőjét. A gyerekek nagy érdeklődve látogatták végig Bajánsenyén a Helytörténeti Gyűjteményt, majd megnézték a kis kápolnánkat, amelynek képeit és szobrát az egyik munkácsi kísérő, Kopriva Attila készítette. A bajánsenyei kápolnát ezért a munkácsi gyerekek tréfásan: „Kopriva Kápolnának” neveztek el. Ezután Gömbös Mátyás vezetésével megcsodálták a magyarszombatfai vadászati kiállítást, majd Albert Attila polgármester úr bevezette őket a fazekas mesterség rejtelmeibe. Őr Zoltán Őriszentpéter polgármestere minden gyermeket meghívott egy fagyira.

A búcsúest Őriszentpéteren egy étteremben volt egy gyógyszertár támogatásával, ahol Hadnagy Géza felesége Judit asszony minden gyereknek egy füzetcsomót adott ajándékba, Bognár László pedig gondoskodott arról, hogy vendégek szomjan ne maradjanak.

látogatás az őrségbenAugusztus 12-én, szerdán reggel hat órakor a gyerekek elindultak Budapestre. Amilyen örömteli volt a találkozás 5-én, olyan könnyes lett a reggel 12-én. Vendégeink 11 órára értek Budapestre, ahol az országos karitász munkatársa Csapó Viktória fogadta őket, megnézték a Budai Várat, a Mátyás-templomot, Szent István Bazilikát, majd meglátogatták a Parlamentet, ahol V.Németh Zsolt országgyűlési képviselőnk, államtitkár úr egy ajándékcsomaggal lepte meg a gyermekeket.

Majd éjszaka 11 órakor a gyermekek megérkeztek Munkácsra.

A nyaraltatás főszervezője Györke Gyuláné az őrségi karitász vezetője, aki minden nap, minden programra elkísérte a csoportot. Lelki vezetőjük Varga Ottó esperes-plébános, aki mindig vidám, barátságos, fáradhatatlan volt. A nyaraltatás útiköltségét a Vas Megyei Erdészet Zrt. (Bugán József Vezérigazgató Úr) finanszírozta, azonkívül a Fe-Zo Rt. (Szőke Ferenc) a visszaútra egy napi hideg élelemmel látta el őket.

Csütörtökön reggel hét órakor telefonált a Munkácsi Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, hogy szerencsésen megérkeztek, s az egyik kisgyermek mondta az igazgató úrnak: „István bácsi hova vitt bennünket, olyan volt ez a hét, mintha otthon lettünk volna, csak annál sokkal jobb”.

Igazgató úr azóta újra telefonált: „Ottó atya, Te nem is tudod elképzelni, hogy nekünk hogyan hiányzik az Őrségi otthon.”

Legnagyobb örömet jelentenek számunkra ezek a visszajelzések.

Szöveg: Fehér Józsefné-Fotó: Kopriva Attila, Popovics Pál