Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent István-napi ünnepség Zalaegerszegen és Szombathelyen


Augusztus 20Augusztus 20-án, államalapító királyunkra, Szent Istvánra emlékezik az ország, a települések és a Szombathelyi Egyházmegye hívő közösségei. Ez egyben az új kenyér megáldásának ideje is. 


Augusztus 20Dr. Veres András megyéspüspök augusztus 19-én Zalaegerszegen a Mária Magdolna-templomban, augusztus 20-án pedig Szombathelyen, a Szent István-szobornál celebrált szentmisét. Prédikációiban napjaink hazánkat érintő egyik legsúlyosabb problémájára a migrációra, annak helyes keresztény kezelésére utalt.

Minden korban voltak emberek akik útra keltek távoli országokba, de napjainkban az  eddigieknél is nagyobb számú ez az embertömeg. Hazánkban talán azért is kelt félelmet a népvándorlás mert illegálisan történik, nem a nyitott határátkelőkön érkeznek az emberek, mondta a főpásztor. Aki valóban emberi szükségből kel útra azon nekünk segítenünk kell. De ha valaki nem a nyitott ajtón érkezik be hozzánk akkor rejtegetnivalója van és helyénvaló ha védekezünk ellene. De arra kell legfőképpen gondolnunk, hogy aki úton van abban Krisztust kell felismernünk.

Súlyos bűnt követnek el azok akik hamis illúziókat kelteken az útra kelőkben, akik nem is tudják mi vár rájuk az áhított országban. De még nagyobb bűn lenne, hogyha mi hívők, azok felé akik már itt vannak hazánkban nem mutatnánk nyitott szívet. Jézus is erre tanít minket: annak van helye Isten országában aki nyitott, jó szándékú szívvel segít az úton lévő embereken, mondta Veres András.

Augusztus 20-a alkalmából Szombathelyen Augusztus 20a Szent István-szobornál megáldotta Veres András az új gabonából készült kenyereket, majd felszelve kiosztották a jelenlévők között.