Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kemenessömjéni felújított templom megáldása



kemenessömjéni templommegáldása2015. augusztus 23-án Dr Veres András püspök úr megáldotta a kívül –belül teljesen felújított templomot. Nagy ünnep volt ez a falu életében, hiszen az utóbbi 100 évben nem járt püspök ebben a templomban. A templom valamikor a tatárjárás után épült, hiszen az első írásos említése 1339-ből való.


Kemenessömjéni felújított templom megáldásaAz évszázadok viharai e templomot sem kímélték. A török kor végére az egykori csodaszép, középkori épületből csak néhány omladozó fal és egy romos sekrestye maradt. A II. világháborúban lelőtték a tetejéről a keresztet.

Mégis mindig csodával határos módon az épület, ha megtépázva is, de állva maradt, és hirdette Isten dicsőségét. Az utóbbi évtizedekben nagyon leromlott az állapota és elengedhetetlenné vált felújítása. A kis katolikus közösség, ami alig több, mint 100 fő, önerőből nem tudta felújítani templomát. Imádkoztunk, néztük a pályázatokat és Istennek hála sikerült megvalósítani álmunkat! Egy sikeres MVH pályázat következtében kívül-belül, tetőtől-talpig megújult a templom. Sőt püspök atya, plébániánk és a hívek adományából még tovább mertünk tervezni: új padok, oltár, ambó, székek, sekrestye bútor készült. A templom mellett pedig kialakításra került egy szép park is.

Kemenessömjéni felújított templom megáldásaEgyházközségünk, de településünk életében is nagy nap ez a mai! Nagyon készültünk erre a napra mindannyian! Ígérjük, hogy gondját viseljük templomunknak és mindent megteszünk annak érdekében, hogy vasárnapról vasárnapra egyre többen legyünk!

Kurucz Attila