Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ilan Mor nagykövet előadása a Premontrei Gimnáziumban


Ilan Mor a Premontrei GimnáziumbanIlan Mor Izrael budapesti nagykövetének angol nyelvű előadása szeptember 17-én a Premontrei Gimnázium dísztermében a magyar származású Herzl Tivadar író, politikus említésével kezdődött.


Ilan Mor a Premontrei GimnáziumbanA budapesti Zsidó Múzeum falán emléktábla őrzi, hogy ott született a Zsidó Állam
megálmodója. Herzl a Dreyfus-ügy hatására javasolta, hogy a világ minden táján élő zsidók
térjenek vissza Palesztinába, az ősi hazába, ahonnan annak idején elűzték őket.

Ilan Mor a Premontrei GimnáziumbanA rövid történelmi kitekintés után a nagykövet úr bemutatta az Izrael szomszédságában elhelyezkedő arab és muszlim országokat, valamint azok kapcsolatát az ő hazájával, a lakosság vallási összetételét (a 8,4 millió lakos 75%-a zsidó vallású), illetve az ország államszervezetét, közigazgatását. Megtudhattuk, hogy a tavalyi év során a lakosság 2%-kal nőtt a bevándorló zsidóknak köszönhetően. Izrael sokszínűségét földrajzi elhelyezkedésének is köszönheti: amíg az északi területeket télen hó fedi, addig délen sivataggal találkozhatunk, nyugaton pedig a Földközi tenger található.

Ilan Mor a Premontrei GimnáziumbanIzrael geológiai adottsága sem a mezőgazdaságnak, sem az iparnak nem kedvez, ezért az
ország legnagyobb értékét az emberi erőforrás képezi. Nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra. Vendégünk többször is kiemelte az oktatás fontosságát a magyar diákok esetében is. Az izraeli emberek képzettsége és innovációja technológiai fejlesztések sorát tette lehetővé. Számos találmánnyal gazdagította Izrael a világot, ilyen például a pendrive vagy az orvostudományban használatos legkisebb kamera, ami lenyelve teljes felvételt készít az ember bélrendszeréről. Az ország a világon a második az ún. startup cégek sorában. Számos izraeli cég működik Magyarországon is, legismertebb közülük a Teva.

Ilan Mor a Premontrei GimnáziumbanA nagykövet úr kihangsúlyozta, hogy nagyon jó politikai és gazdasági kapcsolat van Izrael és Magyarország között, hiszen itt van Európa egyik legnagyobb zsidó közössége is. A diákoktól azt kérte, hogy a minden emberben élő rosszra és gonoszságra hajlamos szörnyet tanulják meg önmagukban megfékezni, hogy  ezáltal képesek legyenek elfogadni a más világnézetű, vallású, gondolkodású embertársaikat. Ez fontos lenne a békés együttéléshez.

Ilan Mor nagykövet úr előadását kisfilmekkel is színesítette, ahol a hallgatóság képi és
hanganyag segítségével további információkhoz jutott a világ 11. legboldogabb országát illetően. Vendégünk mindenkit bátorít, hogy látogasson el hazájába, Izraelbe, és megismerkedjen nemcsak a keresztény emlékhelyekkel, de ezzel a varázslatos országgal is.  Hiszen: ' Israel - Seeing is believing'.