Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Karitász ünnep Szent Erzsébet napján


karitasz-unnep-szombathelyen-img-4321Szent Erzsébet napján kezdődött a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász tevékenységének jubileumi, 25. éve. Szombaton a szőllősi templomban köszöntötték azokat a karitászosokat, akik az elmúlt évben kiemelkedő munkát végeztek. A Szombathelyi7 beszámolója.


imgp2542Árpád-házi Szent Erzsébet a karitász védőszentje, ezért hagyományosan Erzsébet-naphoz kötődve zárja le előző évi tevékenységét, és kezdi meg a következőt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász is. Az ünnepi alkalmon az esztergom-budapesti segédpüspök a karitászosok tevékenységét méltatta, kitért arra is, hogy az önkéntesek a munkájukkal a plébánosok feladatát is megkönnyítik. “Egy plébános nem tudja ezt megszervezni egyedül, hogy legyenek körülötte olyan emberek, akik mindig készségesek, és mindig rendelkezésre állnak” - mondta Snell György, esztergom-budapesti segédpüspök.

karitasz-unnep-szombathelyen-img-4252Veres András megyéspüspök arról is beszélt, hogy a következő időszakban a karitász munkájába minél több fiatalt igyekeznek majd bevonni. “Egyre több fiatalunk van, azt szeretném, ha még többen lennének, férfiak és nők is. Kell, hogy a fiatal generáció is rádöbbenjen, nem kell megvárni a nyugdíjas kort, hogy megtapasztalja: mit jelent valakiken segíteni, akik rászorulnak” - hangsúlyozta Veres András megyés püspök.

Az egyházmegyében 24 évvel ezelőtt szervezték meg a plébániai karitászos közösségeket, azóta  800 tagot számlál a szervezet. “Elsőként ott volt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a tiszai árvíznél, Kárpátalján, 1997-ben a nagy árvíznél. Amikor itt volt Devecserben a vörösiszap-katasztrófa. És ez csak azért tudott így megvalósulni, mert azok a munkatársak, akik nekünk 24 éve figyelik a gondolatainkat is, mindig tettre készen jöttek, és segítettek” - fogalmazott Tuczainé Régvári Marietta, az egyházmegyei karitász igazgatója.

imgp2632Az elmúlt évben a migránshelyzet állította kihívás elé a segítő szervezeteket, így a karitászt is. A körmendi és a szentgotthárdi gyűjtőpontokon számos önkéntes vállalt szolgálatot több héten át. “Meglepő volt, amikor szembesültünk ezzel az emberáradattal: kisgyerekekkel, idős emberekkel, kismamákkal. Nem tudtuk, hogy mit vállalunk föl, de ahogy jöttek a buszok, egyre jobban megérlelődött bennünk, hogy valahogy segíteni kell" - emlékezett vissza Heiter Mihályné, szentgotthárdi karitászos önkéntes.

Az érintett települések karitászosainak tevékenységét oklevéllel jutalmazta a megyéspüspök és a rendőrfőkapitány. Elismerést vehettek át azok a magánszemélyek és cégek is, amelyek munkájukkal, anyagi hozzájárulásukkal támogatták a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászt a rászorulók segítésében.