Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

KÉSZ előadás Körmenden


KÉSZ előadás KörmendenA közelmúltban ismét megtelt a körmendi Városháza nagyterme hívőkkel: a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szervezésében ezúttal városunk szülötte, a most zalaegerszegi káplánként működő Pete Polgár Máté osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel a kereszténységről és az ifjúság jövőképéről.


KÉSZ előadás KörmendenA szentírási rész felolvasása és az orgonajáték után az atya vette át a szót, aki hangsúlyozta: A lelke mélyén mindenki az Izajás prófétától jól ismert paradicsomi ”4B-s” állapotot szeretné elérni: vagyis azt, hogy legyen bőség, béke, biztonság és boldogság, de – mint tudjuk – ezt csak Istennel lehetséges. „...Mert nincs meg a kincs, mire vágytam, a kincs, amiért porig égtem. Itthon vagyok itt e világban, s már nem vagyok otthon az égben.” – írja Kosztolányi, és ez ránk, hívőkre is vonatkozik: az igazi kincs amire vágyunk, az valójában nem más, mint a Jóisten.

KÉSZ előadás KörmendenMáté atya kiemelte: a hithez nyitottság, mélység és tartalom kell. A mai ifjúság azt várja el az egyháztól, azt igényli, hogy utat mutasson, és vezesse őket. Ehhez a megszólításhoz pedig nem a megszokott virtuális, hanem személyes kommunikáció szükséges, mert „Krisztus nem régimódi, nem is modern, hanem örök”. Manapság problémát jelent a bezárkózás, a közömbösség, az erkölcstelenség (hit nélkül nincs erkölcs!), és az Isten-keresők időhiányra való hivatkozása is, de a hívő ember tudja, hogy ha a Teremtőre jut idő, akkor minden másra is jut. A hitre nevelést pedig minél előbb el kell kezdeni, mert „ha ifjúkorodban nem gyűjtöttél semmit, mihez nyúlsz majd öreg napjaidban?” (vö. Sirák fia könyve).

KÉSZ előadás KörmendenIsten ma is, most is szól hozzánk, a hit pedig nagy dolgokra készít fel minket és megerősít. Éppen ezért egy hívő keresztény számára nem a MIÉRT, hanem a HOGYAN a kérdés. – zárta gondolatait a zalaegerszegi káplán.

Szöveg: Vilics Eszter-Fotó: Bedőcs Gyula