Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Jubiláns Házaspárok Találkozója a szombathelyi Székesegyházban


Jubiláns házaspárok találkozója494 pár jött el Szombathelyre, hogy házassági évfordulójukat a Székesegyházban is megünnepeljék. A jubilánsok, akik idén ünneplik az 5., 10., 15., és a további kerek házassági évfordulójukat, újabb lakatot helyeztek el a templom melletti átjáró vaskerítésére. 


Jubiláns házaspárok találkozójaA 2011-es Család éve kapcsán merült fel Szombathelyen, hogy a házassági évfordulójukat ünneplő házaspárokat szentmise keretében köszöntsék. Azóta ez már hagyomány. Akik az első találkozón részt vettek, azok 5 év elteltével újra itt voltak. Velük együtt közel 500 házaspár ünnepet a Székesegyházban.

Szentbeszédében dr. Veres András utalt rá: a jelenlévők példát mutatnak minden ember számára. A házassági elköteleződés társadalomtól, kultúrától független, az az emberi természetnek a mélyén van. Az embernek annyira sajátja az elköteleződési szándék, hogy azt semmi nem képes felülírni. Az embernek vágya valakihez tartozni, szeretni és szeretve lenni. Ezért mondhatjuk: házasság nélkül elképzelhetetlen bármilyen családi élet. Életre szólóan elkötelezetteknek kell lenni azoknak a férfiaknak és nőknek akik gyermekeknek akarnak életet adni. Minden más próbálkozás csak gyenge kísérlet, ami előbb vagy utóbb biztosan megbukik.

Jubiláns házaspárok találkozójaA szentbeszéd után a házaspárok megerősítették az esküvőn tett fogadalmukat, majd a megyéspüspök megáldotta a jubilánsokat. A párok egy emléklapot és egy lakatot kaptak a főpásztortól, emlékül az életükben oly fontos jubileum alkalmából. Az emléklap otthon idézi majd fel a jeles napot, a lakat pedig a szombathelyi látogatások alkalmával. Ezeket ugyanis már hagyomány, hogy a Székesegyház melletti átjáró kerítésére helyezik fel a párok. Így amikor erre járnak, bármikor vethetnek rá egy pillantást. Az ünneplést agapé, múzeumi látogatás, a székesegyházi kilátó és a bronzkapu megtekintése, beszélgetések zárták.

 

A találkozóról készült digitális fényképalbum megrendelhető a szombathelyi Martinus Könyvesboltban.