Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Tanszerekkel a gyermekek mosolyáért

1Adni jó! Csupán két szó, mégis ettől a kifejezéstől a legtöbb ember szívébe és lelkébe kellemes érzés költözik. A vasi megyeszékhely egyik legismertebb multinacionális vállalata úgy gondolta, hogy nem csak karácsonykor tud segítő kezet nyújtani...



Az idén negyed évszázados évfordulóját ünneplő Szombathelyi Egyházmegyei Karitász és az iQor Global Services Hungary Kft. kapcsolata több évre nyúlik vissza. A közelmúltban is több akcióval igyekezett kedveskedni a multinacionális cég, hiszen a nagy mesélő Andersen születésnapja alkalmából több kifestőt és gyermekkönyvet adományozott a nehéz sorsú gyermekek számára, de az alkalmazottaknak köszönhetően a nardai Karitász táborban minél szebb körülmények között élvezhessék a fiatalok a szünidőt.

A nyár múlásával nemcsak az időjárás, hanem a szülők hangulata is derűről-borúra változik, hiszen a gyerekek beiskolázása kisebb vagyonba kerül. Ez egy normál család számára is megterhelő, akkor bele se képzeljünk milyen megpróbáltatást jelent, ha minden felmerülő költség egyetlen személynek kell állnia. Ezen szeretett volna segíteni az iQor Kft. és az Egyházmegyei Karitász.

- Az idén is, immáron harmadik alkalommal csatlakozott a szombathelyi telephelyünk ahhoz a kezdeményezéshez, amely a világ összes iQor cégét érinti – mondta Pajor Attila, az iQor Global Services Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Az iskolakezdés terhein próbálunk segíteni különböző tanszerek, eszközök beszerzésével. A világ 33 országában 66 telephellyel rendelkező IQor már harmadszor rendezte meg a School Supply elnevezésű akcióját, amelynek lényege, hogy segítsen a rászoruló családoknak.

- Ösztönözni nem is kellett az alkalmazottakat, hiszen pontosan tudták Ők is, milyen jó érzés adni – vette át a szót Dr. Grünwald Imre az iQor Kft HR-igazgatója. Idén rekordot döntöttünk Szombathelyen, hiszen közel 100 alkalmazottunk közreműködésével 1300 iskolai kiegészítőt, füzetet, írószereket gyűjtöttünk össze, amellyel szeretnénk könnyíteni a nehézsorsú családok terhein.

A győztes csapat hozzáállása pedig igazán elismerésreméltó. A cég nyereményként felajánlott vacsorameghívását is felajánlották a családok számára.

- Nekünk csak egyetlen célunk volt a kis „házi versenyünkön”, hogy legyőzzük a HR-eseket – meséli nevetve Zombori Szabolcs, az első helyen végzett kis egylet vezetője. A termelésirányítási csapatunk azért élt ezzel a lehetőséggel, mert segíteni szerettünk volna az igazán rászoruló családokon. Egyébként le a kalappal a kollégák előtt, mert azonnal cselekedtek, amint tudomást szereztek a felhívásról. Sajnos nem lehetett mindenki jelen az átadási ünnepségen, hiszen többen délutános műszakban dolgoznak, illetve nyári szabadságukat töltik.

Az iQor és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász gyümölcsöző kapcsolata egyébként hosszú évek óta tart. Így nem is volt kérdés, hogy az összegyűjtött iskolai eszközöket kinek is ajánlja fel a cég. Ennek ellenére a Karitász vezetőségét mintha meglepte volna a megkeresés.

-A Karitász az egyházmegye – így Vas és Zala megye – területén már 25 éve segíti a halmozottan hátrányos családokat. Hat éve pedig a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését is kiemelten kezeljük – mondta Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazatónője. A régi, szinte családi kapcsolatnak köszönhetően idén már több alkalommal is segítő kezet nyújtott az iQor Kft. Mesekönyvek felajánlása mellett a nyári táborunk színvonalának emelésében is tevékenykedtek az alkalmazottak, így 1100 kisgyermek arcára varázsoltak mosolyt a felnőttek. Ráadásul nem az utca nevelte a tábor időszaka alatt a fiatalokat. Szívet melengető érzés volt, amikor megcsörrent a telefon és az igazgató úr elmondta, hogy iskolakezdési akciót hirdettek a szombathelyi telephelyen, amivel szeretnék csökkenteni a térségben élő rászoruló családok anyagi terheit. Ez azért sem elhanyagolható dolog, mert a vállalat több mint 30 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztat. A felajánlott taneszközöket egyébként az igazán rászorulók kapják meg, köztük beteg gyereket gondozó, egyedülálló szülők és csonka családban élő gyerekeken próbálunk segíteni. A Katolikus Karitász Budapestről évente 20 millió Ft-tal támogatta az Egyházmegyei Karitászokat beiskolázásra, ebből a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász az elmúlt 5 évben évente 1 millió 100 Ft ot kapott.

Elismerésre méltó, ha két szervezet ennyire jól megérti egymást és képesek egymásnak segítő kezet nyújtani az emberek még a legnehezebb pillanatokban is. Ezen a véleményen volt Tóth Henriette is, aki a Vépi Karitász képviseletében átvette a gyerekekkel az iskolai eszközöket.

 - Igazán megható, amikor ennyi ember összefog, hogy másokon segítsen. A mostani akció kedvezményezettje a vépi plébániai karitász lesz, ahol a krízishelyzetben élőkön kell segítenünk. A közel 50 családot érintő listán vannak sérült gyerekeket nevelők, illetve egyedülálló szülők is. A felajánláson kapott eszközök mellett egyébként pénzadománnyal, tornacipő és iskolatáska beszerzéssel is próbálunk könnyíteni a terheken – zárta szavait Tóth Henriette.