Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Toronyi plébánia zarándoklata a melki apátságba


Toronyi plébánia zarándoklataOktóber 8-án zarándoklatra indultak a toronyi, bucsui, dozmati és séi hívek az ausztriai Melkre dr. Perger Gyula plébános atya vezetésével.


Toronyi plébánia zarándoklataGyula atya induláskor megemlékezett a Boldogságos Szűzanyáról mint a Magyarok Nagyasszonyáról, majd imáinkban, énekeinkben  kértük a Szűzanya áldását,  és Szent Kristóf, az utazók védőszentjének közbenjárását. Útközben megnéztük az Oloffson Placid bencés atyáról készült filmet, melyben az idén századik életévében lévő szerzetes mesél a Gulágon átélt szenvedésekről és a túlélés négy alapszabályáról. A filmet követően egyik zarándoktársunk ismertette Ausztria és a melki bencés apátság történetét.

Toronyi plébánia zarándoklataMiután megérkeztünk úti célunkhoz, a nagy létszámra való tekintettel – 103-an vettünk részt az úton – az apátságot három csoportra osztva néztük meg. Csoportjainkban egy-egy zarándoktársunk volt a tolmácsolásban segítségünkre. Ismerkedésünket a császári lépcsőn felmenve a császári folyosóval kezdtük. A 196 méter hosszú folyosón az osztrák uralkodók képeit láthattuk, majd beléptünk a császári szobákba, amelyeket nagyrészt múzeumnak rendeztek be. Ezekben a termekben megcsodálhattuk a barokk apátság történelmi és művészeti jelentőségét.  Bepillanthattunk az apátság mindennapjaiba egy rövid film segítségével és láthattuk a több mint 100 000 kötetet  és 1800 kéziratot számláló könyvtárat is. Ezt követően megnéztük a barokk stílusban pompázó templomot. Majd fakultatív jelleggel bejárhattuk a kolostor botanikus kertjét.

Toronyi plébánia zarándoklataKora délután búcsúztunk a melki apátságtól és indultunk a hajóállomásra, következő programunk helyszínére. Közel egy órás sétahajózáson vettünk részt a Dunán, majd Spitzben buszra szállva indultunk Heiligenkreutzba. Itt a ciszterci templomot néztük meg egy tanulmányait itt végző magyar premontrei testvér vezetésével. Láthattuk azt az erkélyt is, ahonnan XVI. Benedek pápa megáldotta a híveket 2007-es látogatásakor. A kora esti órákban indultunk hazafele.

A magyar határt átlépve, a Szent Márton-emlékév kapcsán Gyula atya szülőfalujának, Gyöngyösfalunak Szent Márton templománál álltunk meg. Itt Porpáczy József plébános atya fogadott bennünket és Gyula atyával közösen mutatták be a templomot. Majd Mária-énekkel köszöntük meg a Szűzanyának a felemelő zarándoklatot.

Szöveg: Hoós Norbert-Fotó: Hoós Flórián