Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kresznerics Ferencre emlékeztek Celldömölkön


Kresznerics Ferencre emlékeztekA Szombathelyi Egyházmegye papjára, Celldömölk lelkipásztorára, a magyar nyelvtudomány kiváló alakjára Kresznerics Ferencre emlékeztek október 14-15-én Celldömölkön. Kiállítással és konferenciával idézték fel alakját.  


Kresznerics Ferencre emlékeztekA Szombathelyi Egyházmegye papjai közül sokan végeztek kiemelkedő tudományos munkát az elmúlt évszázadokban. Egyik közülük Kresznerics Ferenc. A rendkívül tehetséges pap 1766-ban látta meg a napvilágot a Vas megyei Iváncon. Szily János szentelte pappá 1790-ben. Szolgálta egyházát és a híveket Nádasdon, Salomváron, Iváncon, Zalaegerszegen és közel 2 évtizedig Celldömölk-Alsóságon. 

Kresznerics Ferencre emlékeztekElsősorban Isten szolgájaként tekintett magára Kresznerics Ferenc, a hitéleti tevékenység mellett kiemelkedő nyelvészeti  munkát is végzett, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában dr. Koltai Jenő, a Kemenesaljai Esperesi Kerület esperese, Celldömölk-Alsóság plébánosa, Kresznerics Ferenc 6. utóda a plébánosi székben. Kiemelkedő jelentőségű műve: A magyar szótár gyökérrenddel és deákozattal, amelyben mintegy 80.000 szó szerepel.  Szótárában a szótövek alapján csoportosítja a kifejezéseket. A kiemelt szótő után összegyűjti a képzéssel és összetétellel létrehozott szavakat. Közli a tájnyelvi vagy nyelvtörténeti alakváltozatokat, továbbá a kifejezéshez tartozó szólásokat, közmondásokat is. Első kötete 1831-ben, a második kötet 1832-ben jelent meg. Munkásságát közelről is megtapasztalhatták a szombathelyi diákok, hiszen a Szily által alapított Líceum tanáraként oktatta a diákokat.

A Kemenesaljai Művelődési Központ aulájában kiállítás is nyílt, amely bemutatja Kresznerics Ferenc életét, munkásságát, válogatás látható verseiből, leveleiből.

Október 15-én emlékkonferenciát rendeztek az egykori celldömölki plébános tiszteletére, amelyen részletezték egyházi, nyelvészeti, irodalmi munkáját.