Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Fiatalok Országos Imaestje a Tiszta Szerelemért

Imaest a fiatalokértSzombathelyen a Ferences Templomban október 12-én este 7 órakor a  Tiszta Szerelem Imaesten  közel 120 fiatal vett részt a város különböző középiskoláiból. A domonkos nővérek vezetésével  Kőszegről  is jöttek fiatalok .

Imaest a fiatalokértAchilles Atya bevezetőjében megemlítette az imaest mind a 16 helyszínét ahol a határainkon innen és túl  egyidőben együtt imádkoznak a fiatalok a Tiszta Szerelemért.

 Lujza Nővér arra a kérdésre,- szeretnétek-e boldogok lenni ? - válaszul felvezette a tavaly már megismert fiatal házaspár Marcsi és Csaba tanúságtételét, akik öthónapos kislányukkal Borókával  együtt, immár  családként mutatkozhattak be a fiataloknak.

Az életükből megosztották, mit jelentett megélniük a kapcsolatukban a házasságig megőrzött tisztaságot. Mindketten a több éves ismerkedés, együtt járás idejét egymás lelkületének, gondolkodásmódjának megismerésére fordították és az esküvő után a nászéjszakán élték meg a teljes testi önátadást. Pszichológusként is gyakran találkoznak a kérdéssel:

Imaest a fiatalokért Mi értelme van várni a szexuális kapcsolattal a házasságig? - A tisztán megélt kapcsolatban mélyebben ismerem meg a másik lelkivilágát, érzéseit, gondolkodásmódját. A szexuális kapcsolat során egy erős hormonális alapú testi- lelki kötelék létesül, s ha megszakad a kapcsolat ez mély sebet okoz. A tisztaságot emberi fogalmakkal igazából csak körülírni lehet.  A tisztaság az Isten világához tartozik, odakapcsol minket. Nagy különbség adogatni valamit magamból, akivel éppen kapcsolatban vagyok bizonyos ideig, vagy egy embernek odaajándékozni önmagamat egy életre szólóan. Tegyem fel magamnak a kérdést.  Értékesnek tartom-e saját magamat?  Odaajándékozni önmagamat saját értékességem tudatában tudom csak igazán.

    Lehet, hogy eddig nem így gondoltam, vagy éltem, hozhatok egy döntést, hogy mostantól tisztán akarok élni, ha elestem nehéz, de fel lehet állni. Létezik második szüzesség.

 Ebben az esetben más és nehezebb lelki utat kell bejárni, mint annak, aki eleve tisztán éli meg a kapcsolatait.

 Imaest a fiatalokért A tanúságtételt követően Achilles Atya imádságra hívta a fiatalokat, hogy az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus elé vihetik szívük vágyait, kéréseiket, kifejezve ezt, egy égő mécses kihelyezésével. Az imádságos elmélyülést a Szent Kereszt Lelkészség (Kálvária Templom)  ifjúsági zenekara segítette.  

  A szentségimádás után a Ferences Plébánia Pió Testvér Ifjúsági Közössége teával és pogácsával látta vendégül a fiatalokat.

  Mindannyian szórólapot kaptak, amin naponta imádkozhatnak leendő házastársukért, a tiszta szerelemért, egyben meghívást is kaptak Kissné Takács Eszter programszervezőtől, november 20-én a Martineum Felnőttképző Akadémián tartandó lelkinapra, amelynek  témája : Szerelem , Szexualitás, Isten.