Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

25 éves a Körmendi Kolping Család


Kolping ünnep Körmenden2016. október 16-án ünnepelte megalakulásának és fennállásának 25. évfordulóját a Körmendi Kolping Család.


Kolping ünnep KörmendenAz egyesület a negyedszázados jubileum alkalmából nagyszabású ünnepséget rendezett, melyre a Lenti, a Szombathelyi, a Veszprémi, illetve a Várpalotai Kolping Családok mellett a Magyar Kolping Szövetség képviseletében Laczhegyi László országos elnök is elfogadta a meghívást, továbbá részt vett a megemlékezésen Bebes István körmendi polgármester és Szabó Ferenc alpolgármester úr is.

Kolping ünnep KörmendenA jubileumi esemény a városi fúvószenekar utcai fogadókoncertjével vette kezdetét, majd ezt követően ünnepi szentmisére került sor, melyet az egyesület egykori prézese, Dr. Gyürki László kanonok úr, pápai prelátus atya mutatott be, Németh Zoltán körmendi plébános atyával, a Körmendi Kolping Család jelenlegi prézesével koncelebrálva. A kanonok úr szentbeszédében az ünnepély kapcsán kiemelte a család, mint a társadalom alappillérének, illetve a kolpingi értékek megélésének elsőszámú színterének fontosságát, mely a legmeghatározóbb élmények hordozója, legyen szó akár örömről vagy éppenséggel bánatról. Az istentisztelet zárásaként az egyesület vezetője, Nagy Lajos elnök úr köszöntötte az egybegyűlteket, valamint fogadta a meghívott Kolping családok vezetőinek jókívánságait és elismeréseit.

Kolping ünnep KörmendenEzt követően Bánhidy Vajk történész, esztergomi gimnáziumi tanár úr előadását hallgathatták meg a jelenlévők, aki a Kolping Mozgalom múltjáról, jelenéről, illetve jövőjéről, valamint a Kolping családok XXI. századi szerepéről tartott prezentációt. A kiváló előadást ebéd követte, melyet a közeli Halász Csárda és Panzióban szervíroztak.

Délután előbb az egyesület elmúlt huszonöt évének tevékenységéből készült fényképes bemutatóra került sor, amelyet a Körmendi Kolping Család titkára, Kárnics Ferencné kommentált és egészített ki, majd az egyesület egy másik prominens tagja, Dr. Soós Viktor Attila egyháztörténész tartott előadást az 1945 és 1990 közötti kommunista éra alatt a magyar társadalmat ért vallási és egyházi megpróbáltatásokról és veszteségekről.

Kolping ünnep KörmendenAz ünnepség a felújított és kibővített Kolping-kiállítás megnyitójával zárult, ahol a 25 év emlékei mellett még a múlt század eleji, sőt századfordulós relikviákat is megtekinthettek az érdeklődők, majd a közös záróimádságot követően Németh Zoltán plébános áldása zárta az ünnepi megemlékezést.

Szöveg: Simonits Ádám-Fotó: Bedőcs Gyula