Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Hétköznapi misztika - Adventi lelkigyakorlat a Martineum Felnőttképző Akadémián

adventi lelkigyakorlatAdvent második hétvégéjén tartottuk hagyományos lelkigyakorlatunkat a Martineum Felnőttképző Akadémián Béri L. Renátó kármelita szerzetes vezetésével.

adventi lelkigyakorlatA rekordszámú hallgatóság nagy figyelemmel követte az atya szavait, aki erővel, tűzzel beszélt nekünk Istenről.

Megismertette velünk és elénk élte a „hétköznapi misztika” két alappillérét:

-          Isten bennem van, itt és most, nekem személyesen!

-          Isten szeret engem! El kell kezdenem szeretettként élni!

Szólt Kis Szent Teréz nyomán az istenképekről, és feltettük magunknak a kérdést: Mit gondolok Istenről, és ez a bennem élő kép olyan-e, mint a Jézus által kinyilatkoztatott Isten?

Keresztes Szent János tanításán keresztül a lelki élet kríziseiről, mint a fejlődés lépcsőfokairól hallhattunk.

adventi lelkigyakorlatA felvetett témák, az elsőre akár elcsépeltnek is tűnő gondolatok Renátó atya elmélkedésein keresztül olyan mélységeket mozgattak meg bennünk, amelyek nem maradhattak válasz nélkül. A válaszkeresésnek és válaszadásnak jó terepet adtak az egyéni csendek és az esti csendes szentségimádások.

A lelkigyakorlat végén, a kérdések és válaszok órájában vált kézzelfoghatóvá, mennyi gondolat, érzés jött elő a hétvége során a résztvevőkben, hiszen olyan sok kérdést kapott az atya, hogy alig fértünk az időkeretbe. Ez is mutatta a többek által megfogalmazott igényt, jó volna még ezekben a témákban, Renátó atya vezetése mellett tovább mélyülni, alakulni.

De addigis azzal az útravalóval, elhatározással tértünk haza, hogy kézbe kell vennünk a lelki életünket, dolgoznunk kell önmagunkon az Istennel való kapcsolatért.

Szöveg és fotó: B. Markovits Eszter