Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Fatimai engesztelés Toronyban

Fatimai est ToronybanAz idei esztendő első fatimai imaestjét Toronyba tartották a plébánia és a hozzá tartozó falvak hívei.

Fatimai est ToronybanImádságos együttlétünk szentségimádással kezdődött Dr. Perger Gyula plébános atya vezetésével. Majd a szentmise elején Gyula atya köszöntötte az est főcelebránsát, Sifter Gergely atyát, aki a Somogy megyei Tab város plébánosa és az időjárással dacolva vállalta a viszontagságos utat.

Szentbeszédében emlékeztetett bennünket, hogy az új esztendőt Szűz Mária Istenanyaságának ünnepével kezdjük. Jézus születése előtt hat hónappal született Keresztelő János. János Jézus előtt járt, és az volt a feladata, hogy készítse az Úr útját. Mi is, akik engesztelni jövünk, úton járunk, azon az úton, amelyre Isten szeretete hívott meg minket. Engedjük be életünkbe az Urat.

Fatimai est ToronybanKolumbusz hajóján, amelyen felfedezte Amerikát, volt egy cipészmester. Ez az ember egész úton azon gondolkodott, milyen jó lenne, ha haza érne. Városában van egy öreg cipész, annak halála után átvehetné egész ügyfélkörét. Gondolatai az egész utazás során lekötötték és fel sem tűnt neki, milyen nagy dolognak lehet a részese. Ezzel gyakran mi is így vagyunk. Lekötnek minket a hétköznapi dolgok, túlságosan és elfeledkezünk Istenről. Az engesztelő keresztény ember életének van célja. Földi utunk csak pár évtizedig tart. Ezalatt az idő alatt készülünk a Jézussal való találkozásra. Haydnt, a neves zeneszerzőt egyszer megkérdezték: - Mester, hogyan lehet, hogy maga mindig derűs és kiegyensúlyozott? - Van a házamnak egy szeglete, ahova mindig visszavonulhatok és beszélgethetek Istennel - hangzott a válasz. Nekünk is az Istennel való találkozás ad erőt a mindennapok nehézségeiben. A Szűzanyát a Jelenések könyve a Világ Királynőjeként jeleníti meg; lába alatt a Hold és hatalma van a gonosz felett. Kérjük Égi Édesanyánk közbenjárását, segítsen minket földi zarándokutunkon, hogy annak végén eljussunk az örök boldogságba – tanított Gergely atya.

A legszentebb áldozat bemutatása után a körmenetben énekekkel köszöntöttük a Szűzanyát. Az est zárásaként imádkoztunk magyar hazánkért, családjainkért, betegeinkért.

Szöveg: Hoós Norbert – Fotó: Hoós Flórián