Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe Szombathelyen

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepeA szerzetesek Isten ajándéka a világnak, az Egyháznak, mondta február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén Fazakas Márton OPrem, csornai premontrei apát. Szombathelyen, a Ferences-templomban ünnepeltek az egyházmegye szerzetesei. 

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepeGyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe a karácsonyt, Urunk születésének örömünnepét követő negyvenedik napra esik, amikor arra emlékezünk, hogy Szűz Mária és Szent József bemutatták Jézust a templomban. Ők ezzel látszólag csupán az ószövetségi törvényt teljesítették, valójában azonban lehetővé tették, hogy Jézus hívő népével találkozzon.

Simeon akkor a gyermek Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló fénynek nevezte. Innen ered a hagyomány, hogy a templomokban ezen a napon gyertyát szentelnek, amelyet aztán hazavisznek s ott szentelményként használják: a fényénél imádkoznak nagyobb ünnepeken, szorongattatás, betegség, vihar idején, az újszülött és a haldokló mellett. Fazakas Márton, csornai premontrei apát áldotta meg a szentmise elején a gyertyákat. 

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepeSzent II. János Pál pápa kezdeményezésére 1997-től Urunk bemutatásának ünnepén a megszentelt élet napját is ünnepeljük. Ezen a napon azokra figyelünk, akik különleges célra szentelték életüket az Egyházban: a megszentelt élet intézményeinek tagjaira, akik különböző területeken végzett munkájukkal és imával hirdetik az örömhírt. Ma is sokan vannak, akik Isten hívására válaszolva követésére szentelik életüket. A Szombathelyi Egyházmegyében 7 szerzetesrend,  közösség működik. 

A szerzetes ajándék Istentől az embereknek, mondta szentbeszédében Fazakas Márton. Kiemelte: fontos, hogy a különböző szerzetesrendek megéljék az egységet, a közösséget – együtt imádkozzanak, dolgozni, ha közösen alakítják napjaikat - és így mutassanak példát az embereknek, legyenek az ellentmondás jelei ebben az individualista, önmegvalósító világban. Akkor felcsillantják azt a lángot amit a közösségek kell, hogy hordozzanak.