Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ókeresztény emlékek Répcelakon - Előadás egy páratlan germán leletről


Ókeresztény emlékek RépcelakonRépcelak történelmének egyik igen érdekes fejezetéről tartott előadást február 22-én Neményi Réka Phd hallgató a vasi kisvárosban. Egy germán női sírból értékes ékszerek kerülte elő, ókeresztény motívumokkal.


Ókeresztény emlékek Répcelakon1955. A hazai, de a vasi régészeti hagyományban kiemelkedő dátumként került bejegyzésre. Ebben az évben kerültek felszínre az Iseum romjai Szombathelyen, ami óriási szenzáció volt és a vasi megyeszékhely számára újabb bizonyítékot jelentett ókori szerepének jelentőségére. Emellett azonban történt más is. Répcelakon egy homokkitermelés közben egy helyi lakos germán női sírra bukkant, amely az 5. századból való.

A sírból származó leletegyüttes részei: késő római nyaklánc, korong alakú zárótagján Krisztus-monogrammal; ezüstből öntött, ékvésett, aranyozott állatfejes tűs ruhacsat, azaz fibula és övcsat, mondta előadásában Neményi Réka. De nem biztos, hogy csak ezek voltak a sírban, derült ki az előadásból. Ugyanis nem szakemberek és nem a szakmai eljárásrend szerint rögzítették a sírt, az ott talált leleteket. Emiatt is sok a kérdőjel.

Ókeresztény emlékek RépcelakonMiért a fejedelmi jelző? – tettem fel a kérdést a kutatónak. A sírban talált leletek, a tárgyak készítési technikája, anyaghasználata – összevetve a korszak más leleteivel – arra enged következtetni, hogy a sírban egy módosabb személyt  temettek el. 

Az eredetileg a késő római hadsereg katonai öveinek bronzvereteit díszítő ékvésett, geometrikus spirálindák a felület fény-árnyék hatásával érnek el hatást a szemlélőre. A forma innen került – valószínűleg a római hadseregben nagy tömegben szolgáló zsoldosok közvetítésével – a germánok díszítőművészetébe, ahol hamar a női öltözet kiegészítők, ékszerek jellegzetes díszítőstílusává vált. 

A díszítőmotívumok már Pannónia provincia határán túlra vezetik a szakembereket, Európa északi részére. A nyaklánc pedig önmagában is különleges, hiszen annak egyes elemeire külön-külön van példa, de együtt nincs. 

Ókeresztény emlékek RépcelakonA nyakláncon lévő Krisztus-monogramm azt jelenti, hogy viselője ismerte és elfogadta a keresztény szimbólumokat. Azt azonban már nem lehet megmondani, hogy az ariánus vagy ortodox keresztény közösséghez tartozott-e, ahogy arra sem lehet választ adni, hogy meggyőződésből vagy a társadalmi pozíció miatt viselte a keresztény szimbólummal díszített nyakláncot.

Az esten a résztvevők betekintést kaptak a népvándorlás korának zavaros Kárpát-medencei viszonyairól, a párhuzamokról, amelyek segítenek a régészeknek a répcelaki sír leleteinek korát, stílusát meghatározni.