Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Ágota ünnep Perenyén

Szent Ágota ünnep Perenyében2017. február 5-én ünnepelte Perenye hívő népe a falu patrónusának, Szent Ágota szűz és vértanú ünnepét, amely idén éppen vasárnapra esett.

Szent Ágota ünnep PerenyébenA nagy ünnepre megtelt a kis perenyei templom, és messzi vidékekről is jöttek perenyeiek ünnepelni. A kis barokk templom ünnepi díszbe öltözött. Minden szín a vértanúságra utalt, és gyönyörű vörös rózsák töltötték meg a szentélyt. A búcsú alkalmából egy szép, új miseruha is készült Zalaegerszegen, amelyre a perenyei Szent Ágota oltárkép körvonalait hímezték rá. A búcsúi szentmisét Gombos Tibor Bálint plébános atya celebrálta ünnepi elemekkel gazdagítva azt.

A bevonulás körmenettel történt, a szertartás során többször volt tömjénezés és a pap az ünnepi kánont mondta.   Bálint atya prédikációjában Szent Ágota példáját állította elénk, és a helyes Krisztus-követésről tartott elmélkedést, végül pedig a keresztény tanúságtételre buzdított bennünket: Fedezzük fel életünkben újra a hit értékét, ahogyan ezt Szent Ágota is felismerte! Fedezzük fel azt, hogy hitünk, amit Istentől kapunk, a szívünkben őrzünk, tettekre váltunk és másoknak továbbadunk, mennyire értékes, minden másnál értékesebb! Mutassuk fel bátran a világnak a keresztény értékeket! Mutassuk meg az embereknek Krisztust! Él az emberekben a szent, a szentség, az életszentség utáni vágy. Él az emberekben az Isten utáni vágy! Él az emberekben a hit utáni vágy! Ezért hirdessük bátran, s adjuk nekik Krisztust! A szentmisét a Mindenszentek litániája követte, végül Balázs-áldáshoz lehetett járulni. A kitartó híveket ragyogó napsütés fogadta a templom előtti téren.

Szent Ágota ünnep PerenyébenSzent Ágota 251-ben, a Decius császár által elrendelt keresztényüldözés idején fiatal lányként szenvedett vértanúságot. Tisztelete már a ókeresztény egyházban elterjedt, és neve bekerült a római kánonba is.  Szent Ágotát a mellbetegek és mellrákosok közbenjárójaként is tisztelik. A Szent Ágotához folyamodók számára a perenyei templom minden hétfőn nyitva áll a csendes szentségimádások alkalmával.   Köszönjük minden közreműködőnek, akik ünnepünket széppé tették. 

Szöveg: Rétfalvi Balázs-Fotó: Hodics Gábor