Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Zsuzsanna-vonal: Háborús Emlékhely átadása és kiállítás megnyitó


Zsuzsanna-vonal2017. március 09-én /csütörtök/ került sor Sitke határában a 834-es út mellett, második világháború végén nagy sietséggel a Rába-folyó közelében épített védelmi vonal egy rekonstruált részének átadására.


 Zsuzsanna-vonalVisegrádi Szent György Lovagrend volt a kezdeményezője annak a munkának, melybe a GRÁDICS Egyesület és Sitke Község Önkormányzata is bekapcsolódott, s ezáltal a védelmi vonal egy részét az emlékezni akaróknak, érdeklődőknek bemutatható állapotba hozta.
 Az emlékhelyen kétnyelvű információs tábla és a rekonstruált védelmi vonal egy részének átadására került sor.
 Zsuzsanna-vonalTóth Róbert történész-muzeológus történelmi hátteret bemutató előadását hallgathatták meg az érdeklődők a második világháború magyarországi védelmi rendszereiről, valamint a munkaszolgálatosok sorsának alakulásáról.
 Az előadás után Totha Péter Joel vezető tábori főrabbi emlékező beszédet mondott, és imát az áldozatokért.
 Beszédében kitért a zsidóság második világháború alatti szenvedéseire, a munkaszolgálatosok helytállására, az aljas módon legyilkoltakra.
Zsuzsanna-vonal Mint mondotta: "Akik nem tértek vissza, azok helyei örökre üresen maradtak a zsinagógák padjaiban, azok hiánya érezhető mind a mai napig a hitközségekben, családokban."
 "Lapátos századok" kötelességből, kényszerből lelkiismeretes munkát igyekeztek végezni!
 Majd Rácz István százados, tábor lelkész áldotta meg az emlékhelyet és mondott imát a hősökért, elesettekért, szenvedőkért!
Zsuzsanna-vonal-megemlékezés és kiállítás a sitkei művelődési házban Szép, napsütéses időben a megemlékezés Sitkén a Művelődési Házban folytatódott, ahol Ágh Péter a térség országgyűlési képviselője mondott emlékező beszédet.
 Beszédében a 72 évvel ezelőtti vészterhes napok eseményeiről tett említést.
 Két fontos idézetet emelt ki képviselő úr:
 "A kő marad..."- /Wass Albert/ :A nagy veszteségeket elszenvedő ország romokban hevert úgy Budapest, miképpen Szombathely is.
 Hangsúlyozta: Kisebb ámbár nem elhanyagolható veszteség ez, mintsem a háború ártatlan áldozatainak mérhetetlen száma.
 "Embernek maradni az embertelenségben."- /Ady Endre/: Túlélni egyik napot a másik után, ahogy a katona, úgy a munkaszolgálatos is.
 Beszéde végén képviselő úr a béke megőrzésének fontosságáról beszélt, hogy gyermekeinket fel tudjuk nevelni, és gyarapodjunk.
 Ferge László őrnagy /11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda, irodavezetője/ nyitotta meg a "Zordon fergetegek rejtik el a napot..." címet viselő háborús dokumentumokból és relikviákból álló időszaki kiállítást, majd Morgós István Sitke község polgármesterének köszönő szavaival fejeződött be a délutáni program.

Mint az esemény szervezője itt is szeretnék köszönetet mondani az emlékhely létrehozásában nyújtott segítségéért: Bugán Józsefnek a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatójának, Monostori Miklósnak a Sárvári Erdészeti Igazgatóság igazgatójának, Márkus Sándornak a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnökének, valamint Czirók Ferencnek, Döme Lászlónak és Burka Zoltánnak, akik lelkes munkájukkal kialakították az emlékezés ezen színhelyét, Potor Krisztinának aki az információs táblát tervezte, illetve az Ikervári Gyermekotthon lakóinak, akik szintén tevékenyen segítették az eseményt.

Szöveg: Fülöp András –  Fénykép: Molnár Péter