Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Családi had/erő/forrásaink - Miért kellenek a határok? Új előadássorozat indult a Martineumban

Határok és határsértők a családbanElőadás segít jobban megérteni a családok működését. Éger Csaba pszichológus beszél olyan témákról amelyek közelebb viszik az érdeklődőket a családok mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásához. Március 1-én a határokról esett szó az egyórás előadás során. 

Határok és határsértők a családbanCsalád. Valljuk be, amikor a családra gondolunk, mindannyian egy jól működő közösségre gondolunk. Szülők és gyerekek szeretetközösségére. Boldogsággal, gondokkal, feladatokkal, szerepekkel, megoldandó helyzetekkel. Azonban arra is rá kell jönnünk: ahogy pl. a munkában folyamatosan fejlődésre, képzésre van szükségünk a hatékonyság és az eredményesség érdekében, úgy a családjaink esetében is szükségünk van tanulásra. 

Szükség van időt és energiát fektetni a házaspároknak egymás jobb megismerésére, a szülőknek, hogy figyeljenek gyermekeikre, felismerjék a bennük rejlő lehetőségeket. Fontos, hogy a család ne csak egymás mellett élő emberek közössége legyen, amely csak halad előre anélkül, hogy tudnák a tagjai merre tart, ki irányít, ki, hogyan segít az előrehaladásban, a mindennapi működés zavartalanságának fenntartásában. 

Határok és határsértők a családbanÉger Csaba előadásaival ehhez a tudatossághoz nyújt segítséget. Március 1-én egy elég kényes témáról, a határokról. Amely létezik és a család normális működéséhez szükségképpen hozzátartozik. Azonban nem mindegy ki húzza meg a határokat, nem mindegy hol húzódnak a határok, és mennyire átjárhatók a határok. A mindennapokban felmerülő helyzetek sikeres megoldásában a jól kialakított határoknak is nagy szerepük van.

Éger Csaba előadása nem ígérkezik könnyű falatnak. Olyan nézőpontból beszél ugyanis az előadó a családról, amely túlmutat az általunk megszokottól. Szerencsére a tudományos meghatározások mellett a hétköznapi életből vett példák segítenek megérteni egy-egy adott fogalmat. A remek előadáshoz kell toll és papír is, mert bizony otthon is újra és újra át kell rágni és meg kell érlelni magunkban egy-egy részletet, hogy aztán a végén a hétköznapokban is sikeresen tudjuk alkalmazni.

A legközelebbi előadásra április 6-án, 18 órakor kerül sor, amelynek címe.: Együtt játszunk vagy együtt játszmázzunk? Átkok és áldások a Mindig és Soha varázsigék tükrében. A Martineum Felnőttképző Akadémián megtartott előadásra a belépés díjtalan. 

A Határok és határsértők a családban. Miért kellenek a határok az élhető mindennapokhoz című előadás itt tekinthető meg.