Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Pordömölk – Lancsics Bonifác – Kemenesalja – Boldogasszony Anyánk - Megemlézes a tudós bencés szerzetesről


Megemlékezés Lancsics BonifácraÁprilis 23-án megemlékezést tartottak Celldömölkön Lancsics Bonifác bencés szerzetesről, aki – többek között – a Boldogasszony Anyánk kezdetű énekünk szerzője.



„Boldogasszony Anyánk régi nagy Pátrónánk!
Nagy ínségben lévén, így szólít meg a Hazád:”

Megemlékezés Lancsics BonifácraÉvszázadok óta éneklik Lancsics Bonifác bencés szerzetes által írt Mária-éneket az emberek, nemcsak a Kemenesalján, de szerte a világban, ahol magyarok élnek.

Április 23-án, vasárnap este emlékmisét mutatott be Dr. Várszeg Asztrik pannonhalmi főapát a celldömölki kegytemplomban Lancsics Bonifác halálának 280. évfordulóján / 1674-1737. április 25. /, majd információs tábla átadására és megáldására került sor a romtemplomnál.

Megemlékezés Lancsics BonifácraSzép számmal megjelent hívek előtt bemutatott szentmise beszédében Főapát Úr Lancsics Bonifác dömölki apátságban végzett munkájának jelentőségét emelte ki. A közösségért tenni akaró és szerető szerzetest, mint követendő példát állította a mai kor embere elé. Valamint a Mária tisztelet népektől-határoktól független jelentőségét és fontosságát hangsúlyozta.

 

Megemlékezés Lancsics BonifácraÁgh Péter országgyűlési képviselő emlékező beszédében Lancsics Bonifác sokoldalúságáról szólt, aki sokféle tudományban jártas volt. Mint mondotta:”Ha mást nem alkotott volna, mint megírja az ismert Mária-éneket, már az is jelentős lett volna.” Tudását, ismereteit azonban a mai napig is hasznosítják, miként gyógynövényekhez kapcsolódó jártasságát /levendula/ is.

 

Megemlékezés Lancsics BonifácraSzentmise végén az emlékezők a romtemplomhoz vonultak, ahol Főapát Úr megáldotta az információs táblát, melyet Fülöp András bencés öregdiák adományozott Kemenesalja közösségének. 

Ezután koszorúzás következett a tudós szerzetes emléktáblájánál, aki a templom sírboltjában alussza örök álmát.

Szöveg: Fülöp András-Fotó: Deák Szonja