Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Május 15-én, 17 órakor nyílik a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont Szombathelyen

Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és LátogatóközpontMinden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk május 15-én, 17 órára Szombathelyre, a Püspöki Palotához. Felavatásra kerül a Brenner János tiszteletére készült emléktábla, valamint megáldásra és megnyitásra kerül az új látogatóközpont. A sajtó munkatársai május 11-én tehettek itt látogatást.

Sokszor beszámoltunk mi is róla, hogy a Szent Márton Terv keretében nem csak felújították a Püspöki Palota homlokzatát, hanem a II. világháborúban lebombázott épületszárnyat is újraépítették. Itt léphetünk be az új látogatóközpontba, amely az egyházmegye első püspökének nevét viseli. A sajtó munkatársai május 11-én tehettek sétát a nyitás előtt, készíthettek fényképeket, filmfelvételeket, tehettek fel kérdéseket a szakembereknek. 

Császár István egyházmegyei kormányzó köszöntője után dr. Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója mutatta be az új szervezeti egységet. Kiemelte, hogy az egyházmegye a fennállása óta több egyházi fenntartású látogatóközpontot is alapított már, így többek között a Könyvtárat, a Levéltárat, a Kincstárat és a Múzeumot. Ezek most egy szervezeti egységbe kerültek. A 2017. február 1-vel létrejött Látogatóközpont szervezi és koordinálja a fent említett intézmények munkáját, szervezi a látogathatóságot. Mindez kiegészül még a Székesegyház, valamint a templom tornyaiban berendezett kiállítások megtekintésének a megszervezésével, valamint kísérnek látogatókat a Püspöki Palota földszintjén létrehozott kiállításokon és bemutatják az I. emeleti barokk termeket is.

Brenner kiállításA Püspöki Palota barokk szárnya magába foglalja az első emeleti püspöki magánkápolnát, a Mikes könyvtárat, azt a szobát, ahol IV. Károly király szállt meg Mikes püspök vendégeként, a Szent Pál termet Dorffmaister István festményeivel, a sárga szalont, a püspöki palota nagytermét, a metszettermet, valamint a püspöki portrékkal díszített előszobáját. Az első emeleten nyert elhelyezést a kincstár, ahol az egyházmegye legértékesebb műkincseit csodálhatják meg a látogatók.

Mindszenty kiállítás-részletA földszinten a Sala Terrenán kívül három állandó kiállítás lesz megtekinthető. A folyosón a 15 püspök ténykedésén keresztül megismerhetjük az egyházmegye történetét! Valamint Mindszenty József bíborosról és Brenner Jánosról, az egyházmegye vértanú papjáról lesz látható egy-egy állandó kiállítás. A Brenner kiállításban elhelyezésre került az a véres karing, reverenda, nadrág, amelyeket Brenner János viselt meggyilkolásának éjszakáján, 60 évvel ezelőtt, 1957. december 14-ről 15-re virradó éjszaka. Külön vitrin emlékezteti az idelátogatókat az 1991. augusztus 19-i, történelmi jelentőségű pápalátogatásra. A vitrinben látható az a miseruha, amelyet II. János Pál pápa viselt a szombathelyi reptéren bemutatott szentmisén, látható az általa használt kehely és liturgikus könyv is az aláírásával.  

Az egyházmegye püspökeinek életén és munkásságán keresztül az egyházmegye történetét ismerhetik meg a látogatókA Látogatóközpont megnyitása egyben azt is jelenti, hogy teljesül az a régi vágya is az embereknek, hogy ne csak rendkívüli alkalmak során tekintsék meg a Püspöki Palotát. Erre jövő héttől kezdve keddtől szombatig, délelőtt 9 és délután 17 óra között lesz lehetőségük. A palota I. emeleti része csak és kizárólag vezetővel lesz látogatható, csoportoknál előzetes bejelentkezés alapján, naponta 5 alkalommal: 9.30, 11.00, 12.30, 14.00, 15.30. Egyéni látogatók is csak ezekben az időpontokban tudják a barokk szárnyat megtekinteni. A földszinti kiállítások, vezetés nélkül, egyénileg és csoportosan is látogathatók lesznek. 

Vitrin II. János Pál pápa tiszteletérePerger Gyula atya kiemelte továbbá: a látogatóközpont a zenének is otthona kíván lenni. Azok a csoportok ugyanis akik a Székesegyházat, a Püspöki Palotát és az Egyházmegyei Könyvtárat is megtekintik, a Székesegyház orgonáját is megismerhetik, sőt számukra rövid koncertet is tartanak. A tervek között szerepel egy orgonabemutató-hanglemez kiadása is, mondta az igazgató, aki elárulta azt is: szeptemberben kerül megrendezésre az I. Savaria Orgonafesztivál, egy három koncertből álló hangversenysorozat. Mindezek mellett a Püspöki Palota nagytermében is felcsendülnek majd a zene hangjai: a tervek szerint kamarazenekarok játszanak majd az érdeklődő közönségnek. 

A látogatóközpont megnyitására május 15-én, 17 órakor kerül sor. Addig is néhány fotó ízelítőül a látnivalókból.