Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Martineum 25.

Martineum 25.Alapításának 25 éves évfordulóját ünnepelte szeptember 30-án a Martineum Felnőttképző Akadémia. Szentmisével, színes programokkal ünnepeltek az intézmény alapítói, egykori és jelenlegi munkatársai.

Martineum 25.1992-ben kezdte meg működését a Martineum Felnőttképző Akadémia, vagy ahogy akkor hívták: Katolikus Továbbképző Intézet. Az egykori karmelita kolostort alakították át az induló intézmény céljainak megfelelően. Adományokból valósult meg a beruházás, az indulás mondta a martinus.hu-nak adott interjúban Horváth József pápai prelátus, az intézmény létrehozója, alapító-igazgatója. 1987-ben Paskai László bíboros megszervezte a püspökkar mellett működő felnőttképzési bizottságot, amelybe Horváth József atyát is meghívták. Itt kapta a megbízatást, hogy képviselje az induló magyar katolikus felnőttképzést a Katolikus Felnőttképzés Európai Szövetségében. Az itt szerzett tapasztalatok segítették az intézet indulását, amely infrastruktúráját és programjait tekintve akkor is és mai is kiemelkedik a hazai katolikus felnőttoktatási intézmények közül. Három pillére volt az intézménynek indulásakor. Egyrészt lehetőséget teremtett konferenciák, előadások megtartására. Másrészt a kialakított szállásoknak köszönhetően több napot is eltölthettek az ideérkező vendégek. Harmadrészt a konyha révén az étkezést is helyben tudták biztosítani. És miért is jött létre az intézmény? Mert sokan voltak akik a templomba nem akartak bemenni, de látni és tapasztani akarták az Egyházat, azt ,hogy az Egyház mit gondol bizonyos dolgokról, mondta József atya. Ezért is szerveztek előadássorozatokat, vitafórumokat. De ez az intézmény volt a helyszíne teológiai képzéseknek, ifjúsági vezetőképzéseknek.

Martineum 25.Szentmisén adtak hálát az indulásért, az elmúlt 25 év ajándékaiért a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán felállított pápai keresztnél. Az intézmény egykori és jelenlegi munkatársai együtt ünnepeltek. A Martineum negyedévszázados  tevékenységét fényképeken keresztül is megismerhetjük abból a válogatásból amely az évfordulóra készült.

A szentmisét követően két előadáson vehettek részt az érdeklődők. Török Csaba atya a világiak az Egyházban betöltött szerepéről beszélt a hallgatóknak, míg Dejcsics Konrád bencés szerzetes pedig arra kereste a választ: mit együnk ha Isten Lelke provokálja az Egyházat? Ebéd után filmvetítés és pódiumbeszélgetés következett, majd zenés áhítat zárta a jubileumi programot.