Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Zenés imaest a Karitász 30 éves évfordulóján

karitasz-imaest-28Újraindulásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Egész évben számos programmal emlékeznek a jubileumra. Szeptember 29-én zenés imaestet szerveztek a szombathelyi Székesegyházba. 

karitasz-imaest-5Szentmisével vette kezdetét a karitász ünnepe. Szentbeszdében Székely János megyéspüspök a nap ünnepére – Szent Főangyalok ünnepére – utalva kiemelte: a magyar angyal szó a görög Angelos szóból származik, ami küldtöttet jelent. Ezt nem is csak szellemi lényyekre használták, hanem emberekre is, mint pl. Keresztelő Szent Jánosra. A mai ünnep tanít, hogy lehetünk egymás angyalai, őrangyalai, küdöttek Isten által egy másik ember számára.

karitasz-imaest-2A három főangyal neve utat is mutat, hogyan tegyük, tette hozzá Székely János. Gábor angyal neve azt jelenti: Isten embere. Hányan idős, szegény, beteg ember, él körülöttünk aki elmondhatja, az evangéliumi bénával, hogy „nincs emberem.” Nincs aki bevásároljon, kitakarítsa a lakást, elintézzen egy hivatalos ügyet, vagy csak odaüljön mellé és meghallgassa, azért, hogy érezze: Ő is fontos, időt és szeretetet szánunk rá. 

Rafael főangyal neve azt jelenti: Isten gyógyít. Isten gyógyít testet és lelket. Az Ő szeretete talpra állít, örömet, mosolyt hoz. Ha szeretetet adunk, az gyógyít, életerővel tölti el az embert.

Mihálynak a neve azt jelenti: Ki olyan mint az Isten. Senki sincs őhozzá hasonló. Ő az egyetlen igazi Úr.  

A Szent Őrangyalok és főangyalok utat mutatnak, hogy hogyan lehetünk mi is másoknak őrangyalai, hogyan áradhat rajtunk is keresztül Isten gyógyító ereje és hogyan hordozhatjuk a keresztjeinket, hogy ne azt kérdezzem, miért én, hanem kimondjam: Isten az életem ura, azt tehet velem ami Neki tetszik.   

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.  

karitasz-imaest-24A szentmise után a MAGnificat Együttes – Varga Mónika, Lambert Attila, Dolhai Attila – adott koncertet. Az egyes dicsőítő énekek között dr. Csókay András tanúságtételét hallgathatták meg a megjelentek, aki útmutatást és bátorítást adott a hitelesebb keresztény életre.

 A karitász ünnepi rendezvénye szentségimádással zárult.