Szombathelyi Egyházmegye

Görögkatolikus Szent Liturgia Zalaegerszegen

meghivoGörögkatolikus Szent Liturgiát végez Zalaegerszegen, a zalabesenyői Szent Anna-templomban 2019- július 20-án Elek Antal szombathelyi szervezőlelkész. A meghívó letölthető itt. 

Szünetel az ügyintézés a Püspöki Hivatalban

Szünetel az ügyfélfogadás2019. július 15-28. között szünetel az ügyintézés a Püspöki Hivatalban.

Gondolatok évközi 15. vasárnapra

https://www.youtube.com/embed/jR1cADLsNQ4

Házaspárok lelkigyakorlata a Martineum Felnőttképző Akadémián

Házaspárok lelkigyakorlataJúlius 5-7. között tartottuk hagyományos házas lelkigyakorlatunkat, amelynek különös sajátossága, hogy cseppet sem csendben zajlik, hiszen velünk tartanak kisebb-nagyobb gyermekeink is, akik a felnőttek lelki programjai közben fiatal gyermekvigyázók óvó tekintete mellett, régi és új barátaikkal belakják az épületet és környékét.

Udvardy György püspököt veszprémi érsekké nevezte ki Ferenc pápa

dr-udvardy-gyorgy-pecsi-megyespuspok2019. július 12-én Őszentsége Ferenc pápa Udvardy György pécsi megyéspüspököt a veszprémi Főegyházmegye érsekévé nevezte ki.

Felkereste a püspök az egyházzenei tábort

egyházzenei táborJúnius utolsó hetében rendezték meg a XI. Egyházzenei tábort Salomváron, ahová ellátogatott Székely János megyéspüspök is. (www.zaol.hu)

Levéltári délután szalézi táborozókkal

levéltári délután2019. július 10-én délután fél 2-től 35 általános iskolás diák látogatott el a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárba, hogy Mátyás király korával és a levéltárak világával ismerkedjenek meg.

A sárvári Szent László-templom belső felújítás utáni püspöki megáldása

TemplommegáldásJúnius 27-én került sor – Szent László király ünnepén - a sárvári Szent László-templom belső felújítás utáni püspöki megáldására. Az ünnepi szentmisét dr. Székely János püspök mutatta be azokért, akik hozzájárultak a templom megújulásához. A szentmise után szeretet vendégségre várták a templom előtti téren a résztvevőket. Pajor András felvételei. 

Kiadvány a budapesti Szent Márton ábrázolásokról

szent-marton-nyomabanJúlius 4-én, Márton püspökké választásának napján adták át a „Szent Márton nyomában Budapesten” című kétnyelvű kalauzt. A rendezvénynek  a Magyar Nemzeti Galéria adott otthont.  Az időpont mellett a helyszín kiválasztásának is szimbolikus jelentősége volt. A galéria gyűjteményében lévő Szent Márton ábrázolások a középkori európai művészet legjelesebb alkotásai közé tartoznak.

Július 11-én temetik Rostás Sándor atyát Kőszegen

Rostás Sándor2019. július 11-én, csütörtökön vesznek végső búcsút Rostás Sándor atyától. A gyászmise 10.30-kor lesz a kőszegi Jézus Szíve plébánia-templomban, a temetés 11.30-kor a városi temetőben. Adj Uram örök nyugodalmat neki!

Aranyszájú Szent János liturgiája a kámoni templomban

Görögkatolikus szertartás Szombathelyen2019. július 7-én, évközi 14. vasárnap délelőtt különleges szertartáson vehettek részt a Szombathely kámoni városrészének hívei a Krisztus király templomban.

Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe Szombathelyen a Kálvária-templomban

karmelhegyi-boldogasszony2019. július 16-án, Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe a szombathelyi Szent Kereszt Lelkészség (Kálvária) szentségimádási napja. A liturgikus programot közöljük. 

Magyar egyházi levéltárosok és muzeológusok tanácskoztak Szombathelyen

KonferenciaVéget ért a magyar egyházi levéltárosok és muzeológusok három napos vándorgyűlése, amelyet idén a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár szervezésében a Brenner János Kollégium látott vendégül 2019. július 1. és 3. között. A három nap során a résztvevők közösen imádkoztak ökumenikus istentiszteleten Székely János püspökkel és Jakab Bálint szombathelyi református lelkésszel, valamint előadásokat, beszámolókat hallgattak és vitattak meg.

„Mama, ne sírj! A szívem jó, tudok szeretni” – A Hit és Fény és Bárka közösségek találkoztak Szombathelyen

Katimavik SzombathelyenJúlius 5–7-ig tartott a harmadik magyar katimavik: két közösség, a Hit és Fény és a Bárka találkozója Szombathelyen. (www.magyarkurir.hu)

Mitől függ a függvénytani tudás? Újabb tanulói kutatás a Premontrei Gimnáziumban

Zsiros Péter kutatásaAz utóbbi négy évben már hallhattunk a Premontrei Gimnázium néhány tanulójának a matematika tanulását vizsgáló kutatásairól. Minden évben a diáktársak feladatmegoldásaiban előforduló hibákat figyelte meg egy-egy diákokból álló kutatócsoport, s oktatási segédletet készített a tapasztalatok alapján.