Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap

A hazaszeretetnek hálából és tettekből kell állnia - Interjú Székely János megyéspüspökkel a Magyar Hírlapban

szekely-janos-2018-kAhhoz, hogy nemzetünk és európai kultúránk megmaradjon, szeretetben és hűségben élő családok kellenek, akik tudják, hogy szeretetre, és arra születtünk, hogy ajándékká tegyük az életünket – mondta lapunknak Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Mária Országa Imaközösség védnöke és lelkivezetője a közösség holnap délutáni, augusztusi elsőpénteki imája apropóján.

Te szoktál adakozni a hajléktalanoknak? – Székely János atya tanácsai - www.777blog.hu

dreamstime-m-92940425-1080x721Fontos társadalmi kérdés a szegények támogatása, de vajon milyen formában érdemes tenni? Ebben a nagyon nehéz témában írt lélekemelő cikket a 777-re Székely János szombathelyi megyéspüspök!

„Nem modern és nem is konzervatív az evangéliumi üzenet, hanem örök” - SZÉKELY JÁNOS PÜSPÖK SZERINT AZ EMBERSÉG, A HITELES ÉS JÓ ÉLET ÁRA MINDENKI SZÁMÁRA MAGAS

A magyar családok jó részének még fontos, hogy a ­gyermekeik olyan társadalmi és iskolai közegben nőhessenek fel, ahol a lányokat segítik a nővé, a fiúkat a férfivá válásban – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjúban Székely János katolikus püspök, annak az Országgyűlés által elfogadott törvényjavaslatnak a kapcsán, amelynek egyik paragrafusa kimondja: az anyakönyvi kivonatba ezentúl a kromoszóma alapján meghatározott biológiai nemet kell bejegyezni. De vajon keresztényként hogyan gondolkodjunk ebben a kérdésben? Támogassuk vagy ellenezzük a nemi identitásukban bizonytalan személyek kiteljesedését? Mennyire értelmezhető tágan a keresztény szabadság fogalma? Erről is beszélgettünk az egyházi vezetővel.

Talpraállásunkért - A trianoni békediktátum 100. évfordulója kapcsán

dr-szekely-janosDr. Székely János megyéspüspök gondolatai a trianoni békediktátum 100 éves évfordulója kapcsán. 

Mindannyiunk kötelessége, hogy segítsük a rászorulót – Székely János püspök a Vasárnapnak

szekely-janosMegújulás a szeretetben – ezzel a címmel jelent meg idén ősszel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia társadalmi problémákkal foglalkozó körlevele. A dokumentum négy fontos kérdésre fókuszált: a népesedésre, a nevelésre-oktatásra, a szegénységre, valamint a népmozgásokra. Az útmutatás mélyebb összefüggéseit keresve beszélgettünk Székely János szombathelyi püspökkel.

Ne száműzzük a sekrestyébe a minőség világáról álmodókat! – Interjú Székely János püspökkel

img1-phpA teremtett világ védelméről szóló enciklikája közzétételének ötödik évfordulója alkalmából Ferenc pápa a Laudato si’-hét megünneplésére buzdítja a világ katolikus közösségeit május 16. és 24. között. A teremtésvédelmi hét alkalmából kérdeztük Székely János szombathelyi megyéspüspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága elnökét.

Székely János menekültkérdésről, demográfiai válságról, az Egyház hitelességének mércéjéről

szekely-janos-megyespuspokA Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) 2019. november 13-án körlevelet bocsátott ki Megújulás a szeretetben címmel korunk négy kiemelt társadalmi problémájáról. Ennek kapcsán kérdeztük Székely János szombathelyi megyéspüspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága elnökét.

Székely János: Ne kényszerítsék arra a társadalmat, hogy házasságnak kelljen nevezni az azonos neműek együttélését!

Az egyház azt kéri az LMBTQ személyektől és az őket képviselő egyesületektől, hogy ne kényszerítsék a társadalmat arra, hogy házasságnak kelljen nevezni az azonos neműek együttélését. Ahogyan a színtévesztők sem várják el, hogy a kéket ezentúl kéknek és zöldnek is lehessen nevezni, és e két „megközelítést” mostantól a társadalom egyenértékűnek tekintse – fogalmaz Székely János szombathelyi püspök a Vasárnap.hu megkeresésére küldött írásában, amelyben a hvg.hu által megszólaltatott, önmagukat kereszténynek valló homoszexuálisok és szervezeteik kijelentéseire reagált. A püspök gondolatait az alábbiakban változtatás nélkül közöljük. (www.vasarnap.hu)

Székely János püspök az ökumenéről

Eredmények és kihívások: mit jelent az ökumené a 21. században? – az Evangélikus.hu portál az ökumenikus imahét alkalmából különböző felekezetű püspököknek tette fel e kérdést. Székely János szombathelyi megyéspüspök válaszát adjuk közre. (www.magyarkurir.hu)

„Európa határok nélkül nem tud fennmaradni” – Székely János szombathelyi püspök a Mandinernek

A globalizmus Isten, család és haza halálos ellensége, a vadkapitalizmus pedig nem egyeztethető össze a kereszténységgel. Az iszlámnak a ráció és az emberi szabadság elismerésére van szüksége, a cigányok integrációját pedig nem kerülhetjük meg. Karácsonyi interjúnk Székely János szombathelyi püspökkel.

A hitoktatás jövője – jövő a hitoktatásban

Dr. Székely János megyés püspök 2011-ben megjelent, a 9. osztályos tanulóknak szánt Bibliaismeret című hittankönyvében úgy fogalmaz: „Ha az ember csak önmagára épít, csak a maga erejére és értelmére, akkor az élete szűkös, beteljesületlen marad, [...] az életünk megtelik keserűséggel. Ha az ember képes megnyitni a lelkét és az életét a Teremtő felé, akkor a szíve tágas lesz, mint a tenger. Ebben pedig nagy szerepe van azoknak a munkatársaknak, akik nap mint nap találkoznak a fiatalokkal, akár hitoktatás, akár lelki óra keretében, de ugyanolyan fontos minden pedagógus kolléga, aki személyiségén keresztül hat jó irányban a fiatalokra. A megyésfőpásztort a hitoktatás jelenéről és jövőjéről is kérdezem. Interjú a Martinus 2018/szeptemberi számában. 

A mai világ az evangélium fényében” - A romák felzárkózásának három oszlopa: az oktatás, a munkahely és a szív - Dr. Székely János megyéspüspök előadása

Cigánypasztoráció„A mai világ az evangélium fényében” - A romák felzárkózásának három oszlopa: az oktatás, a munkahely és a szív - Dr. Székely János megyéspüspök előadása Szombathelyen, a Püspöki Palotában 2018. szeptember 26-án meghallgatható itt. 

Székely János: Történelmi megbékélés – lehetőség vagy keresztény kötelesség?

Székely JánosA 48. Jean Moonet esten elhangzott beszéd szerkesztett változata. - Budapest, 2018. szeptember 19.

„A megroppant nádszálat nem töri össze…” (Iz 42, 3) – Dr. Székely János levele az Alaptörvény módosításáról

Az alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) társadalmi kérdésekkel foglalkozó Caritas in Veritate Bizottsága elnökének levelét adjuk közre, melyet az Alaptörvény hajléktalanokkal kapcsolatos részének módosítása vonatkozásában írt. Forrás: Magyar Kurír

Kereszt-tények-ről - Dr. Székely János megyéspüspök válasza a gyűlölködő kommentekre

Brenner János boldoggá avatása kapcsán, a Nyugat.hu oldalán jelent meg írás arról - Kereszt jelent meg a vöröscsillag helyén a szombathelyi emlékművön címmel-,hogy az Emlékműre kereszt került. A bejegyzés nyomán megszülető kommentek között akadt, amelyik írója az Egyházban gyilkost lát és vádolja tömegek lemészárlásával. Székely János reagált a bejegyzésekre.

Körlevél a Cigánypasztorációról - 2009.

31122-ciganypasztoracios-lelki-napKÖRLEVÉL A CIGÁNYPASZTORÁCIÓRÓL - 2009. 

A Magyar Katolikus Egyház roma/cigány pasztorációs irányelvei - 2015.

95f2fede361a25cdd16a4ee2fef6872fA Magyar Katolikus Egyház roma/cigány pasztorációs irányelveinek dokumentuma 2015. 

Bibliai részek a katolikus és apostoli hitünk fontos igazságairól, misztériumairól

Bibliai részek a katolikus és apostoli hit igazságairólDr. Székely János szombathelyi megyéspüspök írása a katolikus és apostoli hit igazságairól és misztériumairól.