Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Perczel Forintos Dóra: Éltető hit

Váratlan gyógyulások, nem remélt felépülések, hihetetlen javulás – ki ne hallott volna ilyen esetekről? Nemcsak Lourdes-ban vagy Fatimában, hanem itt, közöttünk, a mindennapokban. Csodák? Vagy a hit ereje? Vagy az a csoda, hogy ilyen erős hite van valakinek? A hit és az imádság lélektani hatásain gondolkozva az elmúlt hónapokban már megfogalmaztuk, hogy a spiritualitás úgy hat a személyiségre, mint egy „pszichológiai immunrendszere” és a lelki egyensúly
fenntartásában alapvető szerepe van. Sőt, a helyesen értelmezett vallásos hit védelmet nyújthat a szorongások, a depresszió és a reménytelenség ellen, valamint hozzájárulhat az érzelmi stabilitáshoz, kiegyensúlyozottsághoz.

Perczel Forintos Dóra: Spiritualitás és lelki egészség


Márciusi számunkban szerzőnk arról írt, hogyan hat a személyiségre az imádság, lélektani értelemben. Felismerhettük, hogy az imádkozó személy átélheti, hogy életének van értelme, hogy Isten szereti és elfogadja. Ez belső biztonságot adhat neki és segítheti abban, hogy hatékonyan megküzdjön a nehézségekkel, s mindemellett fejlődjön önismeretében, megerősödjön identitásában. Azt is megállapítottuk, hogy a lelki egyensúlyban szerepet játszó ún. „pszichológiai immunrendszer” szerint az eredményesen megküzdő személyek magas kontrollképességgel, tanult leleményességgel, kemény helytállással, optimizmussal, az élet értelmességének érzésével, önismerettel és öntudatossággal jellemezhetők. Az ima lélektani hatásai és a pszichés egészségvédő „mechanizmusok” hasonlósága szembeszökő.

Perczel Forintos Dóra: Az ember aki imádkozikHáromrészes cikksorozatban kíséreljük meg mélyebben megérteni az imádságban rejlő lélektani folyamatokat. Talán egyesek profánnak tartják, hogy az imádkozó ember lélektani elemzésére vállalkozunk. Ahogyan azonban fizikai állapotunk, például a fájdalom, hatással van lelkiállapotunkra (és megfordítva), a spiritualitás is – az ima, a meditáció, a szentségek igénybe vétele – számos módon hatással lehet rá. Azt is szeretnénk jobban megérteni, hogyan befolyásolja a spiritualitás a hívő életét, magatartását, testi és lelki egészségét.