Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Márton Látogatóközpont

Szent Márton-templomSzombathely városát, Szent Mártonnak, Európa egyik legismertebb szentjének szülőhelyét, egyre többen keresik fel. Franciaországból, Németországból, Ausztriából, Szlovéniából, Horvátországból, Szlovákiából és hazánkból érkeznek zarándokok. 2012-ben a Svájci Gárdisták is jártak itt.

E vallási, kulturális kalandozás kiinduló pontja nem más, mint a Szent Márton-templom. Ez az ősi hely évszázadokon keresztül őrzi Szent Mártonnak, a későbbi Tours-i püspöknek születési hagyományát.

Szent Márton LátogatóközpontA zarándokok a templom mellett 2007-ben kialakított Szent Márton Látogatóközpontban egy időutazást tehetnek az ókeresztény kortól kezdve napjainkig. Gyerekeknek és felnőtteknek maradandó élményt nyújtanak és betekintést engednek a különböző tárlatok és foglalkoztatók a hely történetébe, Szent Márton püspök életébe és tiszteletébe. Így kibontakozik előttük Szombathely múltja és fejlődése.

 

Szent Márton LátogatóközpontA régészeti feltárásokon előkerült tárgyak kézbe fogható másolatai és a szent püspök életéről, kultuszáról készült grafikai sorozat teszi szemléletessé a sétát az egykori domonkos kolostor falai között. Az ide látogató megismerheti az egykor itt élt szerzetesek életét az összegyűjtött fényképek, használati tárgyak segítségével, valamint a templom építésének különböző fázisait is egy 3D-s bemutatón keresztül. 

A látogatóközpont mindenki előtt nyitva áll!

Szent Márton LátogatóközpontVárjuk azokat a zarándokokat, akik még nem ismerik Szent Márton püspököt, azokat is, akik ugyan már hallottak róla, de többre vágynak a legendákból ismert történeteknél, és azokat is szívesen látjuk, akik tudományos megközelítéssel vizsgálják a szent életét, valamint mindazokat, akiket érdekel a régmúlt, Szombathely történelmének egy fejezete!

 

A tárlatok:

Szent Márton és Savaria - Szent Márton tisztelete Szombathelyen

Szombathelyi Szent Márton ábrázolások

Szent Márton ábrázolások a Szombathelyi Egyházmegyében

Szent Márton a néphagyományban

Régészeti leletek és ötvöstárgyak a Szent Márton-templom történetéből

A tárlatok megtekintésén túl lehetőség van találkozásokra, beszélgetésekre, képeslapok és

ajándéktárgyak vásárlására.

 

Szent Márton LátogatóközpontA szombathelyi Szent Márton Plébánia keretei között működő Szent Márton Látogatóközpont az alábbi időpontokban várja a látogatókat:

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek: 09.00-15.30

Szerdán: 09:00-12:00

Vezetés csak előzetes egyeztetés után lehetséges.

Belépő díj: 700 Ft/fő

Postai cím: Szent Márton Plébánia 9700 Szombathely Szent Márton u. 40.

Telefon: 94/ 505-568 

e-mail: