Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megkezdődött az oladi Batthyány-templom külső párkányzatának felújítása

oladi-templom-felujitasa-13Állami támogatásból újul meg a szombathelyi Boldog Batthyány-Strattmann László-templom külső párkányzata. A tervek szerint májusig befejezik a munkákat, számoltak be minderről sajtótájékoztatón január 18-án. 

oladi-templom-felujitasa-220 éves az oladi Batthyány-templom. Bár avatatlan szemnek nem látszik az időjárás látható nyomokat hagyott az épületen, elsősorban a külső faszerkezeten. Gaál Sándor plébános a töredezett, néhány helyen már lyukas párkányzatra hívja fel a figyelmet, ami annak ellenére alakult így, hogy háromévente állagmegóvó festést hajtottak végre. Mindez azonban nem csak költséges volt, hanem időigényes is, és speciális gépeket igényelt. A kormány 15 millió forinttal támogatja a felújítást, amely már meg is kezdődött, mondta Gaál Sándor. Ahogy más templomok, úgy az oladi templom sem csak a hívő, templomba járó emberek örömére szolgál. Olyan értékek, nemzeti kincsek, amelyek megóvása, szépítése közös feladatunk, mondta. 

oladi-templom-felujitasa-7Hende Csaba Szombathely országgyűlési képviselője visszaemlékezett a 20 évvel ezelőtti építésre. Az Orbán-kormány 163 millió forinttal támogatta a beruházást, ezt kiegészítették a hívek adományai. 2002. szeptember 8-án szentelte fel a templomot Konkoly István megyéspüspök. Hendes Csaba elmondta: tősgyökeres oladiként mindig fontosnak érezte a templom ügyét. Így volt ez az építésekor és így volt ez most is, amikor kérésére a kormány újabb támogatást adott, ezúttal a szükséges felújítási munkálatokra. 

Az oladi Batthyány-templom felújításaBorsföldi Bence, a kivitelezést végző cég képviseletében elmondta: hosszútávú megoldást kerestek a probléma rendezésére. Így duplán fedik lemezekkel a párkányzatot, alá pedig műanyag eresz kerül. 

A tervek szerint májusra fejezik be a munkát a kivitelezők. Ha az időjárás kedvezően alakul, akkor előbb is végeznek.