Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Lezárult a 2023-as Püspöki Szinódus egyházmegyei szakasza - Letölthető a kérdőíves felmérés összegzése

logo-huA tavalyi év különleges eseményei között kell megemlítenünk a 2023-as Püspöki Szinódus előkészítő munkálatainak megkezdését. Ferenc pápa rendelkezése szerint ugyanis a szinódusi munkába az egyházmegyék is bekapacsolódnak. A célja ennek egy párbeszéd elindítása, hogy a szinódus ne csupán püspökök gyűlése legyen a Vatikánban, hanem egy folyamat, amelyből a katolikus hívek világszerte kiveszik a részüket. Így volt ez a Szombathelyi Egyházmegyében is. 

Kérdőívet állított össze a Pasztorális Tanács, amelyen az egyházunkat, feladatainkat, közösségeinket érintő kérdésekre kerestük a választ. Személyes találkozókra is sor került Székely János megyéspüspökkel, ahol elmondhatták a megjelentek, ők miben látják a változás szükségességét. Mindenkinek köszönjük, aki részt vett a találkozókon vagy kitöltötte a kérdőívet, hogy hozzájárult egyházunk, egyházmegyénk jövőjének alakításához. Látszik, hogy nem mellékes az emberek számára, merre és hogyan halad tovább közösségünk hajója. 

Milyen hatása van a szinodális folyamatnak az egyes plébániák életére? Mik a főbb következtetései a kérdőívre adott válaszoknak? Hol, mit kellene tenni az előrelépés érdekében? Többek között ezekről a témákról beszélgettünk dr. Székely János  megyéspüspökkel.  Az interjút a Martinus 2022. júniusi számában olvashatják, amely június 3-ától lesz kapható a Martinus Könyvesboltban illetve a plébániákon. Részletet közlünk a riportból. 

A kérdőíves felmérés eredményeit innen tölthetik le. 

Lezárult a 2023-as Püspöki Szinódus egyházmegyei szakasza. Sor került személyes találkozókra a hívekkel, plébániák is szerveztek megbeszéléseket és online formában is lehetett kérdőívet kitölteni. Mielőtt a részletekre kitérünk, arra kérem, mondja el, Önnek mit jelentett ez a több hónapos folyamat? 

A szinódusi találkozók a családokkal, idősekkel, atyákkal, hitoktatókkal, akolitusokkal, fiatalokkal, szegényekkel testvéri, örömteli, őszinte hangulatban zajlottak, és átjárta őket az imádság légköre. Senki sem akarta a krisztusi tanítást megváltoztatni, hanem a legtöbbekből az egyház és az evangélium iránti őszinte szeretet és tenni akarás szólalt meg. Ezek a találkozók megerősítették bennem az elhatározást, hogy mostantól fogva minden évben szervezünk majd hasonló találkozókat, hogy meghallgassuk egymást egyházmegyénk helyzetéről, az evangelizációról, és hogy hallgassuk együtt a Szentlélek sugallatait, mit üzen nekünk, mire hív bennünket.

A hívek és a papság együttműködésében, a plébániák életében milyen változásokat jelenthet a jövőre nézve az egyházmegyei szakasszal elkezdődött másfajta párbeszéd? Mennyire találták a szinodális találkozókat jó módszernek az emberek?  

Az egyik atya, aki összehívott egy plébániai szinódusi találkozót, elsőre elszomorodott, mert alig több mint tízen jöttek el erre az alkalomra. A beszélgetés mégis kb. két órán át tartott, és sok nagyon jó gondolat, terv fogalmazódott meg. Annak ellenére, hogy az atya már sok-sok éve volt ezen a plébánián, és új kezdeményezésekbe már évek óta nem fogott bele, a találkozó után nagy lelkesedés töltötte el, és elhatározta, hogy elindít egy előadássorozatot felnőttek számára. Az első alkalommal közel százan jöttek el, pedig nem városi plébániáról van szó.

Ehhez hasonló gyümölcsei lehetnek a szinódusi találkozóknak. Atyák és hívek együtt, testvéri és őszinte hangulatban beszélnek az egyházunk életéről, és ebből a közös gondolkodásból, tenni akarásból, hitből és imádságból nem várt gyümölcsök tudnak születni. (.....)