Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Nagyböjti lelkigyakorlat Sárváron - 3. nap

Nagyböjti lelkigyakorlat2019. április 2-án zárult Sárváron a Szent László Plébánia nagyböjti lelkigyakorlata. Dr. Székely János megyéspüspök mondta a szentbeszédet melyben kiemelte: életünk, akárcsak a nagyböjti idő, egy út, amelynek célja, hogy az ember megtanuljon szeretni, életét odaadni másoknak. 

Nagyböjti lelkigyakorlatAz életünk akkor sikerül, ha tudjuk nagylelkűen ajándékká tenni és odaadni mindennap és minden helyzetben, mondta Székely János. 
A szeretet útján járhatunk a házasságban, a szegények segítésében és ha a magunk szenvedéseit türelemmel, hittel fogadjuk. 

A házassággal kapcsolatban kiemelte: fontos lenne, hogy a férjek és feleségek igyekezzenek házastársukat boldoggá tenni: meghallgassák egymást, örömet okozzanak egymásnak, dicsérjék egymást. 

A házasság a szeretet nagy kihívása, arra szolgál, hogy megtanulják a házaspárok az életünket odaadni: a férj a feleségnek és rajta keresztül Istennek. A feleség a férjének és rajta keresztül Istennek. A házasság az önzetlen szeretet útja, mondta Székely János. 

Hangsúlyozta: a házasságkötéskor kimondott nagy igent, mindennap kicsi igenekké kell változtatni, kimondani: ha nem szavakkal, akkor tettekkel, hogy a másik érezze: ma is engem választ a társam. 

Nagyböjti lelkigyakorlatA szeretetnek a szegények iránt is meg kell mutatkoznia, mondta Székely János, aki Benedek pápát idézte: egy társadalom erejét az mutatja, mennyire jól bánik a szegényekkel, idősekkel, elesettekkel, betegekkel. Sok nyomorúság és szenvedés van, néha karnyújtásnyira tőlünk. Sokan vannak akik a szociális hálón kiesnek, akiknek talán a mi segítségünk kell. Akarok-e tenni azért, hogy szebb, igazságosabb, emberibb legyen a világ.

Tudok-e szeretni a szenvedés idején vagy ha keresztet hordozok megkeseredek és leakarom dobni a terheimet? –  tette fel a kérdést Székely János. A szenvedések lehetőségek arra, hogy megmutassuk a szeretetünk nagyságát, hogy a hitünket ott sem veszítjük e,l hanem Istennek és felebarátainknak élünk. A szenvedések által részesei lehetünk a Megváltásnak.  Ha hittel, szeretettel hordozzuk a keresztjeinket Krisztushoz vagyunk hasonlóak: a Megváltás, mondta Székely János. 


Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható itt.