Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Lourdes-i barlangot áldott meg Szakonyfaluban Székely János megyéspüspök

Lourdes-i barlang Szakonyfaluban2019. szeptember 24-én, Szent Gellért püspök és vértanú ünnepén több százan gyűltek össze a szakonyfalui fénykereszt tövében felállított tábori oltár körül, ahol dr. Székely János megyéspüspök koncelebrációs, szlovén és magyar nyelvű szentmisét mutatott be a kereszt szentelésének nyolcadik évfordulóján.

Lourdes-i barlang SzakonyfalubanTóth Tibor plébános elmondta: a szentmise perselyadományát a Szombathelyi Egyházmegye által létrehozott Mindszenty József Alapítvány részére juttatják el. Az alapítvány célja, hogy segítse a szegény sorsú, tanulni akaró gyermekek, fiatalok tanulmányait.

A hátrányos helyzetből, a mélyszegénységből való kitörés egyik legfőbb útja a tanulás – utalt az alapítvány céljára a főpásztor. Dr. Székely János hozzátette: Mindszenty József bíboros még zalaegerszegi apát plébánosi szolgálata alatt minden évben több szegény sorsú diák taníttatását fizette. Ennek mintájára hozta létre a Mindszenty József Alapítványt az egyházmegye.

Lourdes-i barlang SzakonyfalubanA szentmise végén Rogán Valéria polgármester megköszönte mindazok segítségét, akik munkájukkal és adományaikkal lehetővé tették a szentelési évforduló méltó megünneplését. Szólt arról, hogy a 2011. szeptember 24-én szentelt Fénykereszt ledvilágosításának korszerűsítésre az anyagi fedezetet a helyi és a szlovén nemzetiségi önkormányzat közösen biztosította. Szólt arról is, hogy a kálvária (A fénykereszthez vezető kálváriát, főpapi szentmise keretében 2016. szeptember 24-én Peter Štumpf, S.D.B. megyéspüspök áldotta-szentelte meg.) közelében lorudes-i barlang várja mindazokat, akiknek kérése meghallgatásra talál a Mennyei Atyánál. A kereszthez kérni jövünk, Máriához hálát adni megyünk – fogalmazott a polgármester asszony.

Lourdes-i barlang SzakonyfalubanA szentmise befejező részében az asszisztencia, és a hívek jelenlétében a szombathelyi püspök megáldotta és felszentelte a lourdes-i barlangot, e szavak kíséretében: „A szentmisében megemlékeztünk Krisztus keresztfájáról, amely az emberiség megváltásának eszköze. Most Máriát köszöntjük, aki mindvégig ott volt fia mellett, még a kereszt tövénél is. Az édesanya példakép számunkra, hogy mindenkor hűségesek legyünk Megváltónkhoz. Könyörögjünk! Urunk és Istenünk, te a Boldogságos Szűz Máriát fiad édesanyjává rendelted, így lett az egyház képmása, és példaképe, mindnyájunk édesanyja és oltalmazója. Ő a szegény és alázatos szolgáló, akitől az igazság napja származik. Istenünk, könyörögve kérünk, hogy híveid, akik a Boldogságos Szűz tiszteletére ezt a barlangot készítették, az Ő anyai oltalma alatt örök biztonságban éljenek. Legyenek erősek a hitben, kitartóak a reményben, bővelkedők a szeretetben.”

A Rózsafüzér Királynő hónapjában, októberben minden este rózsafűzér-imádságot tartanak a szakonyfalui lourdes-i Szűzanya barlangjánál.