Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ünnepi mise Nicken

búcsúi miseTömjénillat lengte be az egykori iskola udvarát vasárnap délelőtt a Szent Anna-búcsú alkalmából. Az ünnepi misét Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát ajánlotta fel a falu lakóiért. (www.vaol.hu)

Csorba József, a település polgármestere beavatta a püspök atyát a település rövid történelmébe. Kiderült, hogy az árvíz által gyakran sújtott falut Uraiújfaluval és Vasegerszeggel együtt 1221-ben említették először egy adománylevélben. A tegnapi szentmisét a jubileumi, nyolcszázadik évforduló nyitányának is tekinthetjük.

– Isten éltessen benneteket! – köszöntötte a megjelent híveket az egykori főapát. Szent Anna nyomán prédikációjában szólt a nagymamáknak unokáik életében betöltött igen fontos szerepéről. Viccesen behozott egy Berne-idézetet, miszerint „a nagymamák még évtizedek múltán is a plafonról a levesünkbe tudnak köpni”. Szólt Várszegi Asztrik a jubileumról is: kiemelte, mekkora csoda az országunk történelmében, hogy megmaradtak évszázadokat átölelő közösségek. Végül pedig kitért arra, hogy kereszténység napjainkban történelme egyik legnagyobb krízisét éli meg. Kiemelte ezzel összefüggésben a helyi közösségek erejét: – Az egyház nem Rómában van, az egyház ti magatok vagytok! – mondta. Üdvözölte, hogy a „nicki egyház” összetartó, idősek és fiatalok, családok alkotta közösség.