Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Emlékfal megáldása és egyházi kórus jubileuma Apátistvánfalván

szlovén ünnep2020. szeptember 12-én szlovén nyelvű szentmisére gyűltek össze a szlovén Rába-vidék hívei az apátistvánfalvi Harding Szent István templomban. A szentmisét Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrálta. 

szlovén ünnepA főpásztor prédikációjában emlékeztetette a jelenlévőket, hogy hitünk hatalmas kincs, miként őseink nyelve is ugyanilyen kincs. Mint mondta, az anyanyelv nemcsak szavakat jelent, hanem otthonunk értékeit is hordozza, ezáltal őrizzük együtt őseink hitét. A szentmisén közreműködött: a fennállásának 10. évfordulójat ünneplő, a Magyarországi Szlovének Szövetsége fenntartásában működő apátistvánfalvi egyházi énekkar és a felsőszölnöki Szent Cecília Kórus. A jubiláló csoportot a szentmise záró áldása előtt többen is köszöntötték: Püspök Atya egy írásos áldást és rózsafüzért adott a kórusnak, a fenntartó képviseletében Kovács Andrea elnök asszony köszönte meg az énekkar 10 éves, lelkiismeretes és fáradságos munkáját, Holecz Lajosné, a helyi szlovén önkormányzat elnöke pedig a kórus értékőrző, értékmentő tevékenységét méltatta.

A templomi szertartást követően került sor a helyi szlovén közösség számára is kiemelten jelentős, szlovén nyelvű síremlékekből álló emlékfal ünnepélyes megáldására. E mementót az Országos Szlovén Önkormányzat állíttatta a magyar Kormány támogatásából. A kezdeményezés 2 millió 300 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projektben két tucat régi szlovén feliratú kőkeresztet, azok darabjait és fém korpuszokat tisztítottak meg, melyeket egy 11 méter hosszú, 2 m magas falba építettek.

„Tizenkét kő, tizenkét emberi sors, amelyet már sosem ismerhetünk meg, de azt tudjuk, hogy a felújított sírköveket a falba beépítve még hosszú évekig nem fogja kikezdeni az idő vasfoga” – fogalmazott ünnepi beszédében Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, aki ezzel is hangsúlyozta, hogy a magyarországi szlovénség számára fontos az elődök tisztelete, emlékük méltó módon való őrzése.

szlovén ünnepAz ünnepségen a magasrangú vendégek sorában jelen voltak: Kissné Köles Erika szlovén országgyűlési szószóló, Ropos Márton, az OSZÖ elnökhelyettese, Őexc. Robert Kokalj, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete, Metka Lajnšček, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja, Fodor Sándor, Apátistvánfalva polgármestere, a környékbeli polgármesterek és intézményvezetők.

 

Szöveg: dr. Sütő Ferenc

Fotó: Eöry Silva