Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A karácsony lezüllesztése vagy öröme? – Komáromi Előd atya volt a Ferences esték idei utolsó vendége

Ferences TesékA Ferences esték ( Festék) őszi évadának utolsó alkalmára hívták és várták az érdeklődőket a szombathelyi ferences templom oratórium termébe december 11-én. Az előadó ezúttal Komáromi Előd OFM, az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium tanára, kollégiumi nevelője volt, aki előadásában az üressé, formálissá vált karácsonyt állította párhuzamba a hitből élő ember szent vágyakozásával és beteljesedett, őszinte, tiszta örömével.

Ferences EstékA Festék idei utolsó alkalmára nem egyedül érkezett az előadó, hetedik osztályos diákjai is elkísérték.

Előd atya az estét gondolatébresztő, provokatívnak is mondható fölvetéssel indította. Történelmi távlatba helyezte a karácsony megünneplését. Miért pont december 25-én ünnepeljük Jézus születésnapját? Honnan tudhatjuk egyáltalán, mikor volt? – tette föl a kérdést Előd atya, majd rögtön meg is válaszolta – nem tudjuk. A karácsonynak ez a fajta megünneplése csak a 4. századra alakult ki. Majd Assisi Szent Ferenc 1223-as grecciói karácsonyozása teszi még meghittebbé az ünnepet. Mint ahogy az előadó is rávilágított, ez a nagy időbeli ugrás is azt mutatja, hogy talán nem is volt olyan természetes a keresztények körében, hogy karácsonyt meg kellene ünnepelni. Ők a húsvétot tartották fő ünnepüknek. (Egyébként ma is ezt ünnepli legnagyobb súllyal az Anyaszentegyház.)

Ferences EstékNapjainkban is vágyunk a bensőséges karácsonyra, azonban, mint ahogy Komáromi Előd is fogalmazott, amikor a karácsonyról gondolkozunk, szembesülünk az elpogányosodott világgal. Előd atya egy Magyarországon járt, hatgyermekes francia filozófusnővel tavaly készíttet interjút említett, aki az újságírónak arra a kérdésére, hogy mennyire rossz a helyzet napjainkban, úgy válaszolt, egy valódi összeroppanásnak, törésnek vagyunk a tanúi. Végbe ment már egy ilyen az 5. században, amikor a pogány paradigmát a keresztény váltotta fel. Most az ellenkezője történik.

Ferences EstékElőd atya Szent Ferenc grecciói karácsonyát állította példaként a hallgatóság elé, ugyanis szerinte mindenkinek ezt a példát lenne célszerű elsajátítania, hogy maga és szerettei számára bensőségessé tegye a karácsonyt. A ferences rend alapítója ugyanis Jézusnak a születésnapját olyan körülmények között akarta megünnepelni, ahogy az annak idején történhetett. Így rendeztek be egy barlangot jószágokkal és jászollal úgy, mint ahogy Jézus születésekor is kinézhetett.

Az előadó személyes, gyermekkori emlékeit is felidézte előadásában, meghitt karácsonyi pillanatokat festve hallgatósága elé. Külön kiemelte édesapja szerepét, ugyanis Előd atya szerint a szép ünneplés kulcsa lehet, ha a családfők, családapák felvállalják az ünneplés vezetését. Azonban fontos az is, hogy mindenki a maga részéről meghitté és bensőségessé tegye a karácsony megünneplését, mert ekkor van esély arra, hogy Isten közénk léphessen.