Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kitüntést kapott a műemlékvédelem terén nyújtott áldozatos munkájáért Déri Péter atya

deriNégy ICOMOS-díjat és két Példaadó Műemlékgondozásért díjat hirdetett ki az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa, nemzetközi civil szakmai szervezet) Magyar Nemzeti Bizottsága április 18-án, a műemléki világnapon. Elismerték többek között a máriapócsi római katolikus templom felújítását és Déri Péter jánosházi plébános szakszerű műemlékvédő tevékenységét.

Az idei díjak ünnepélyes átadására, a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt, egy későbbi időpontban kerül sor.

A műemlékvédelmi civil szakmai szervezet vasárnapi közleménye szerintmariapocs ICOMOS-díjat ítéltek oda a máriapócsi Szeplőtlen Szűz Mária római katolikus templom felújításáért a templom műemléki értékeivel összhangban lévő beavatkozás gondosságáért, a kutatók, tervezők, restaurátorok, kivitelezők és az építtető érzékeny, folyamatos együttműködéséért.

Szintén ICOMOS-díjjal ismerték el a bajnai Sándor-Metternich-kastély gondos helyreállítását szakszerűségéért és alaposságáért, a kiemelkedő képzőművészeti értékek gondos restaurálásáért és az épülethez illő közösségi hasznosításáért.

ICOMOS-díjjal ismerték el a sümegi Ramassetter-ház helyi szakemberek, vállalkozók és döntéshozók példás összefogásával létrejött kiemelkedő helyreállítását, a méltóképpen restaurált épület átgondolt, sokrétű hasznosításáért.

A negyedik ICOMOS-díjat a szögligeti Szádvár romjainak konzerválásáért és bemutatásáért adták. A beavatkozás nemcsak a vár biztonságos, tanulságos és élményszerű látogatását teszi lehetővé, hanem megőrzi a rom és természet érzékeny egyensúlyát, összhangban a rom történeti és turisztikai jelentőségével.

Példaadó Műemlékgondozásért díjjal tüntették ki Déri Péter korábbi csehimindszenti, jelenlegi jánosházi plébánost több évtizedes, kitartó, szakszerű műemlékvédő tevékenységéért a rábízott, szolgálatának helyszínein működő római katolikus plébániatemplomok gondozásáért, a szakszerű és alapos helyreállítások megszervezéséért.

Ugyancsak Példaadó Műemlékgondozásért díjjal ismerték el a Nemzeti Örökség Intézetét a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temető gondozásáért, a páratlan értékű síremlékek karbantartásáért és helyreállításáért, a teljes terület méltó állapotban tartásáért és a közönségnek való bemutatásáért.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír